Actiecomité Heesch: 'Wij nemen afstand van varkens in bomen en rot-jongens op een plein'

26 januari 2016 om 20:13
nl
Na een aantal roerige weken in Heesch, lijkt de rust daar - na maandagavond - weer enigszins teruggekeerd. Het dorp in de gemeente Bernheze domineerde het nieuws vanwege de protesten tegen het plan om tien jaar lang, 500 vluchtelingen op te vangen. Er zijn dode varkens opgehangen, relschoppers bestormden het gemeentehuis en de gemeenteraad kreeg een kogelbrief. “Het is heel vervelend dat we hier elke keer weer afstand van moeten nemen”, vertelt Harm Ruijs, woordvoerder van het actiecomité ‘Te veel en te lang’ in het programma Onder Ons.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Nu de stofwolken in Heesch iets zijn opgetrokken is het tijd om de balans op te maken. En het blijkt dat alle heftige gebeurtenissen in het dorp met maar zo’n 12.500 inwoners, er flink hebben ingehakt. “Dit is niet wat wij willen op deze manier. Je probeert een vreedzaam protest te houden. Wij nemen afstand van varkens in bomen en rotjongens op een plein."
Te veel, te langRuijs benadrukt nog maar een keer dat het overgrote deel van Heesch niet tegen de opvang is van asielzoekers. “Alleen het formaat van de opvang is buitenproportioneel. Ook voor de asielzoekers die vaak met een oorlogstrauma kampen, is kleinschalige opvang veel beter”, aldus Ruijs. Om hun verzet tegen de plannen duidelijk te maken organiseerde Ruijs vorige week maandag een vreedzame demonstratie. “Ik ben heel tevreden over die demonstratie. Pas nadat deze afgelopen was, liep het uit de hand door relschoppers van buitenaf en dat is heel jammer.”
InspraakavondDe rellen, de kogelbrief: Ruijs is het er niet mee eens maar hij vind wel dat het anders moet. Kleinschalige opvang verdeeld over de dorpskernen. “Pas dan kunnen we als gemeenschap ook iets doen. We willen de mensen best helpen, maar dat kan niet op deze manier.” Maandagavond maakte hij dit ook kenbaar tijdens de inspraakavond die de gemeente had georganiseerd. “Ik neem aan dat de democratie zijn werk doet en dat er naar andere oplossingen gezocht wordt.”
Voor 4 februari neemt de gemeente een beslissing over het asielzoekerscentrum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.