Hoofdredacteuren niet blij met burgemeester Moorman van Bernheze

27 januari 2016 om 19:10
nl
Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren is niet te spreken over het persbeleid van de gemeente Bernheze. Daarom heeft burgemeester Marieke Moorman een brief van de hoofdredacteuren ontvangen. Verschillende journalisten waren vorige week niet welkom bij de informatieavond over een vluchtelingenopvang in Heesch. "Dat kan als aantasting van de persvrijheid worden gezien", schrijft het genootschap.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Die bijeenkomst was op 19 januari. Een dag nadat de demonstratie voor het gemeentehuis flink uit de hand was gelopen.
De gemeente liet tijdens die info-avond slechts een aantal journalisten toe. En dat waren voornamelijk lokale journalisten. Aanvankelijk was ook Omroep Brabant niet welkom.
ZIE OOK: Bijeenkomst over azc in Heesch rustig verlopen dankzij zware beveiliging
Uiteindelijk mocht onze journalist wel naar binnen, maar met de restrictie dat er geen geluids- of filmopnamen werden gemaakt. Ook andere journalisten mochten dat niet. "Deze aanpak verbaast ons ten zeerste", schrijven de hoofdredacteuren.
Sommige journalisten niet welkomZij begrijpen dat de gemeente naar een manier zocht om met de betrokken bewoners te praten over de vluchtelingenopvang. "Maar dat mag niet betekenen dat de overheid bepaalt dat sommige journalisten bij openbare bijeenkomsten worden toegelaten en andere niet."
Het is volgens de hoofdredacteuren dan ook niet aan de gemeente om te bepalen dat er bijvoorbeeld geen radio- of tv-item gemaakt mag worden. "In een open en democratische samenleving is het aan de journalistiek zelf om te bepalen waar verslag van wordt gedaan", schrijven ze.
Ook selectiebeleid in KaatsheuvelOverigens is Bernheze niet de enige gemeente waar zo met journalisten wordt omgegaan. Ook in Utrecht, Geldermalsen in Gelderland en in Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand, was er een soort selectiebeleid.
De hoofdredacteuren geven toe dat er spanning is het vluchtelingendebat. Maar die spanning zit volgens hen in de discussie zelf en niet in de verslaggeving. "De journalistiek aan banden leggen, kan nooit de oplossing zijn", besluiten ze de brief.
Bernheze heeft brief niet gehadDe gemeente Bernheze kan nog niet op de brief reageren. "Wij hebben de brief namelijk nog niet ontvangen", zegt een woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.