'Jihadronselaar' ontkent betrokkenheid bij IS, maar hoort wel twee jaar eisen

28 januari 2016 om 13:19
nl
Tegen een 31-jarige Somaliër uit Tilburg is donderdag 24 maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk. De man zit sinds maart vorig jaar vast voor het ronselen van jonge asielzoekers voor terreurgroep Islamitische Staat (IS). De officier van justitie stelde wel als voorwaarde dat de man moet meewerken met de reclassering.
Profielfoto van Ferenc Triki en Peter de Bekker
Geschreven door
Ferenc Triki en Peter de Bekker

Salim S. zou in Tilburg drie minderjarige asielzoekers hebben willen ronselen voor de jihad. De Somaliër zou meerdere malen woonopvanglocaties van Kompaan en De Bocht in Tilburg hebben bezocht. Volgens een asielzoeker zou S. hem gezegd hebben dat hij voor IS 'Amerikanen wilde doden'. De jongens zeggen bang van S. te zijn.
Filmpjes van executiesS. sprak met jongeren over IS en het leren van de Arabische taal. Hij wilde volgens justitie weten of ze voor de jihad mee wilden gaan naar Syrië en Irak. Ook had de verdachte beelden in zijn bezit van mensen die knielen vlak voor ze worden onthoofd. Daarnaast had hij vele simkaarten, twee mobiele telefoons en een paar tablets.
Volgens de officier van justitie zijn de filmpjes van executies, strijders en strijdliederen in de kamer van S. in Tilburg gevonden. Ook lagen daar 21 ongebruikte simkaarten. Salim ontkende donderdag iedere betrokkenheid bij IS. Hij zou slechts op zoek zijn geweest naar een kamer bij de opvang in Tilburg. Volgens de officier van justitie had S. 'niks te zoeken' bij Kompaan. "Kompaan is voor vrouwen, kinderen en minderjarige asielzoekers."
De filmpjes zou S. naar eigen zeggen 'meer uit nieuwsgierigheid' hebben bekeken. "Niet om radicaal te worden."
Veel contant geld op zakSalim S. liep op 30 mei 2014 tijdens een controle op Schiphol tegen de lamp. De hoeveelheid geld die hij bij zich had was verdacht volgens het Openbaar Ministerie. Het ging om onder meer 89 briefjes van 500 euro en 193 briefjes van 100 euro. Het OM vermoedt dat het crimineel geld was.
Tijdens de rechtszaak van donderdag werd betoogd dat het geld van Salims vader zou zijn. Zijn vader zou dit geld verdiend hebben met grondverkopen in Jemen en dat geld contant bij familie in Europa bewaard hebben. Het geld zou niet op de rekening van S. staan omdat dit problemen zou problemen geven met zijn uitkering.
De gemeente wil de 28.000 euro aan onterecht verkregen uitkering terug hebben van S.
Eerder opgepakt op SchipholNaast ronselen wordt S. ook verdacht van witwassen.
Eerder werd de Tilburger opgepakt op Schiphol. Hij wilde toen met zo'n 60.000 euro contant geld in zijn bagage naar Jemen reizen. Ook had hij een combatbroek in zijn koffer. De officier van justitie vindt dat S. vaag doet over het geld. "Er is telkens een ander verhaal."
Tijdens een eerdere zitting in september stuurde de rechter de verdachte naar de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht.
'Moeilijke tijd gehad'Salim S. beriep zich tijdens het begin van de zaak op zijn zwijgrecht, maar hij wilde donderdag wel praten over zijn persoonlijke omstandigheden. Hij liet weten dat zijn zus is getrouwd met een Nederlandse bekeerling, die extreem in de leer was. Hij zou door hem zijn beïnvloed.
S. benadrukte dat hij een moeilijke tijd heeft gehad. Hij zocht hulp bij een imam, de huisarts en de geestelijke gezondheidszorg. Vanaf zijn pubertijd dacht S. dat hij homo was. Daar heeft hij hulp voor gezocht. In tranen vertelde S. donderdag dat hij volgens zijn familie 'beter dood kan zijn dan homo'. Zijn broer zou gezegd hebben dat Salim 'door de duivel bezeten is' als het klopt dat hij homo is.
In polsen gesnedenS. zou zich een dag voor de rechtszitting 'een beetje' in zijn polsen hebben gesneden. Hij zegt continu bang te zijn. Ook in de gevangenis.
Het Nederlandschap van S. is voorlopig ingetrokken. Volgende maand dient hier een zitting over. De reclassering vreest dat S. in de illegaliteit terechtkomt als zijn Nederlandschap definitief wordt ingetrokken.
S. denkt dat hij - als hij vrij komt - het heel moeilijk gaat krijgen. Hij wil graag hulp. S. zou het liefst bij zijn broer in Tilburg gaan wonen, maar die broer zou hem willen 'genezen' van zijn homoseksualiteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.