Zijn wij zo slim in Brabant? Zeven excellente scholen in onze provincie

ETTEN-LEUR - Brabant is zeven excellente scholen rijker. Drie basisscholen en vier middelbare scholen kregen deze titel maandag van de Inspectie van het Onderwijs. Die maakt jaarlijks een lijst van excellente scholen in Nederland.
Scholen krijgen het predicaat als ze goed onderwijs bieden en op een of andere manier uitblinken. Bijvoorbeeld omdat ze bijzondere leerkrachten hebben of het onderwijs passend maken voor hun leerlingen. Een onafhankelijke jury kijkt of scholen de erkenning krijgen.

De volgende scholen hebben de titel dit jaar gekregen:

  • Basisschool De Springplank in Etten-Leur
  • Basisschool Mondomijn in Helmond
  • Basisschool Sint Trudo in Helmond
  • Basisschool De Grebbe in Bergen op Zoom
  • ’t Ravelijn/Mollercollege in Steenbergen (vmbo)
  • RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom (vmbo)
  • Het Kwadrant in Bergen op Zoom (praktijkonderwijs)
  • Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel (vwo)
  • Merletcollege in Mill  (vmbo)

'Oog voor elke leerling'
De Springplank in Etten-Leur kreeg het nieuws maandagochtend als eerste in de provincie te horen. De inspectie vindt dat de basisschool elk kind goed in beeld heeft en tegemoet komt aan de onderwijsbehoeften van alle leerlingen.

Directeur Marcel Peters is er blij mee. “Er is op de Springplank oprechte interesse in ieder individueel kind. Wanneer een kind goed in zijn vel zit en gemotiveerd is om te leren, zal het zo optimaal mogelijk presenteren. Hier slagen we vooralsnog uitstekend in”, zegt hij.


Maatwerk
Ook Kindcentrum Mondomijn in Helmond mag zich een excellente school noemen. Directrice Joke Tillemans is dolblij. "Hier hebben we met z'n allen zo hard voor gewerkt!"

Mondomijn zit in een grote boerderij en is een centrum voor kinderen van nul tot dertien jaar. Tilleman: "Bij ons heeft ieder kind een programma op maat. Daarin staat precies wat hij of zij op een dag of in een week moet realiseren aan doelen." De kinderen zitten ook niet meer in een klas of aan rijen tafeltjes. "Wij hebben de keuzes voor ons kindcentrum gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daaruit blijkt dat stil zitten niet effectief is. Als je beweegt leer je makkelijker. Dan werken je hersenen beter en voel je je gelukkiger. Kinderen hoeven hier dus niet stil te zitten aan een tafeltje."      
Recordaantal
Er zijn maandag 54 nieuwe excellente scholen bij gekomen in Nederland. In totaal zijn het er nu 184 en dat is een record. Het predicaat is drie jaar geldig.