Video

Dorpsraden Sterksel en Maarheeze bundelen hun krachten: één plan voor aanpak overlast vrachtverkeer

28 januari 2016 om 16:22
nl
Normaal gesproken lost een gemeente lokale problemen op. Maar dat lukt niet altijd. Zo ook in de gemeentes Cranendonck en Heeze-Leende. Daar hebben bewoners van de kerkdorpen Sterksel en Maarheeze veel last van zwaar vrachtverkeer. Toen het de gemeenten niet lukte om met een oplossing te komen, namen de inwoners het heft zelf in handen. En met succes, waarschijnlijk.
Profielfoto van Fred Meeuwsen
Geschreven door

Soms rijden er wel 1200 vrachtwagens op een dag door Sterksel en Maarheeze. Ze gaan naar en komen van bedrijventerrein Chijnsgoed, dat tussen de twee dorpen ligt.
Met al dat vrachtverkeer zijn de bewoners niet blij. De gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende, waar Maarheeze en Sterksel onder vallen, probeerden tot een gezamenlijke oplossing te komen, maar ze kwamen er niet uit. "Het strandde in 2012 op een motie van Cranendonck. Er ontstond toen een patstelling", zegt Jos Hendriksen van de dorpsraad Sterksel.
De dorpsraad lukt het welSamen met de dorpsraad Maarheeze nam ze het initiatief om het probleem zelf aan te pakken. Na een paar jaar van overleg, informatie inwinnen, deskundigen raadplegen, discussiëren en het raadplegen van de achterban lukt het de twee dorpsraden een oplossing te vinden. Wat de gemeenten niet lukte, lukte de dorpsraden wel.
"Fijn dat het zo goed gewerkt heeft, dat er zo'n groot draagvlak bij de bewoners is", zegt wethouder Carola Meuwissen, wethouder van Cranendonck. "Het is mooi te zien dat bewoners zelf een probleem aanpakken", vult wethouder Wilma van der Rijt van Heeze-Leende aan. "De kracht is dat het niet van bovenaf is geregeld, maar van onderaf is opgebouwd."
Gemeenteraad moet nog beslissenHet voorstel van de dorpsraden ligt nu bij de gemeenteraden. Binnenkort valt de beslissing of het plan wordt overgenomen en zal blijken of inzet van de bewoners succesvol is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.