Gemeente Eindhoven miljoenen rijker door opsporing van fraude met uitkeringen en geld in buitenland

28 januari 2016 om 19:47
nl
De controle van uitkeringsfraude heeft de gemeente Eindhoven vorig jaar bijna vijf miljoen euro opgeleverd. Ruim 3,5 miljoen van dit bedrag hoefde niet te worden uitgegeven, omdat uitkeringen zijn stopgezet of geweigerd. Ruim 1,5 miljoen euro werd teruggevorderd van burgers die ten onrechte een bijstandsuitkering hadden gekregen, inclusief boetes.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De gemeente Eindhoven maakte de afgelopen twee jaar ook werk van het plukken van inwoners die geld op buitenlandse rekeningen hebben staan. Dit heeft ongeveer twee miljoen euro opgebracht.
Uitkering stopgezetHet gaat om bijna 1,5 miljoen dat vanwege fraude wordt opgeëist en een bedrag van ruim 330.000 euro dat wordt bespaard, omdat in een aantal gevallen de uitkering is stopgezet. Het hoogste bedrag dat moet worden terugbetaald is ongeveer 2,5 ton, het laagste 877 euro.
Eén van de instrumenten waarmee de gemeente Eindhoven fraudeurs wil blijven opsporen zijn grootschalige integrale controledagen. In 2013 werden die op twee dagen in het stadsdeel Tongelre gehouden. Die leverde de gemeente toen ongeveer vier miljoen op aan besparingen van uitkeringen en het innen van boetes. Een tweede gerichte actie wordt voorbereid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.