Video

Brabantse schilder maakt grote kopie van de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch

28 januari 2016 om 22:05
nl
Henk Groenendaal uit Den Dungen is donderdagmiddag begonnen met het schilderen van een grote kopie van de Tuin der Lusten, het beroemdste schilderij van Jeroen Bosch. Groenendaal is al zeven jaar bezig met de voorbereidingen. Hij gaat nu aan de slag in het Zwanenbroedershuis aan de Bossche Hinthamerstraat; een passende plek, want ook Jeroen Bosch was ooit een van de Zwanenbroeders.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De Tuin der Lusten is dan wel het bekendste werk van Bosch, op de grote expositie in het Noordbrabants Museum ontbreekt dit werk. Museum Het Prado in Madrid heeft het niet uitgeleend. Juist zo kwam Groenendaal op het idee zelf een levensgrote versie van dit drieluik te schilderen.
Giftige pigmenten Voor de schilder is het ook een studie-object. Groenendaal is altijd al geïnteresseerd geweest in de vakmatige kant van het schildersvak. Op zijn website noemt hij zichzelf een 'ambachtelijk schilder'. Bij het schilderen van de kopie wil hij zo veel mogelijk technieken en materialen uit de tijd van Jeroen Bosch gebruiken, inclusief een aantal behoorlijk giftige pigmenten die in de middeleeuwen gangbaar waren.
Het huidige Zwanenbroedershuis aan de Hinthamerstraat is gebouwd in 1846. Maar de organisatie heeft al sinds 1485 een gebouw op deze plek. Met een beetje fantasie staat Groenendaal nu dus te schilderen op een plek waar zijn grote voorganger als lid van de Zwanenbroeders ooit heeft rondgelopen.
GroepenDe schilder wil aan de Hinthamerstraat groepen ontvangen om zijn vorderingen te laten zien. Met de verkoop van kaartjes betaalt hij een deel van de onderneming.
Groenendaal is niet de eerste die De Tuin der Lusten kopieert. Er zijn zestien kopieën bekend. Wat er uiteindelijk met Groenendaals versie gaat gebeuren is nog onbekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.