Jheronimus Bosch door Leonardo DiCaprio uitgelegd aan paus Franciscus

28 januari 2016 om 22:41
nl
Voor Leonardo DiCaprio staat de Tuin der Lusten van de Bossche schilder Jheronimus Bosch voor de staat van de wereld zoals we die nu kennen. Dat vertelde de Amerikaanse acteur aan paus Franciscus op audiëntie donderdag in het Vaticaan.
Profielfoto van Rippe Hessel
Geschreven door
Rippe Hessel

DiCaprio had een groot boek over de Bossche schilder meegenomen voor de paus. Hij sloeg samen met Franciscus de bladzijden open bij een afbeelding van de Tuin der Lusten. Aandachtig luisterde de vertegenwoordiger van God op aarde naar de hoofdrolspeler uit Titanic en The Revenant.
'Ik wist niet goed wat het betekende'"Dit schilderij hing in mijn kindertijd boven mijn bed", vertelt DiCaprio aan de paus over het drieluik. "Mijn vader had het daar opgehangen. Ik begreep niet goed wat het betekende. Als kind stond dit schilderij voor mij voor onze planeet, het Utopia dat ons gegeven is."[youtube:body:https://youtu.be/N2GoXbQjQ9g]
Met zijn vingers gaat hij langs de panelen op de afbeelding. "Het gaat voor mij over de overbevolking van de wereld, de excessen waar we ons aan overgeven en dan dit derde paneel", DiCaprio schuift zijn vinger over de bladzijde naar rechts, "met die zwarte hemel, staat voor wat er nu gebeurt met ons milieu."
Zorgen om het milieuDiCaprio overhandigde het boek aan de paus en benadrukte hoe hij zich zorgen maakt om het milieu. Iets waar hij zich al jaren voor inzet. Bij weggaan dankte de paus de acteur voor zijn bezoek. DiCaprio kuste de zegelring van Franciscus. Meerdere keren.
Het boek over Jheronimus Bosch bleef achter op de pauselijke koffietafel. Misschien dat de kerkvorst in een stil uurtje in het Vaticaan er nog eens doorheen bladert.[Tweet:body:https://twitter.com/jandewitdb/status/692806837201145857]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.