Wat een vrienden! 100.000 euro ingezameld voor revolutionaire behandeling MS-patiënt Boaz (32)

29 januari 2016 om 08:48 • Aangepast 21 november 2020 om 13:03
nl
Bosschenaar Boaz Spermon (32) kan het amper geloven. In nog geen twee weken is het gigantische streefbedrag van 100.000 euro binnengehaald. Nu kan de ernstig zieke MS-patiënt naar Zweden, waar hij als eerste Nederlander in aanmerking komt voor een baanbrekende en levensreddende stamceltherapie. En dat voor een groot deel dankzij zijn vrienden. “Het is gewoon niet normaal. Ongelofelijk”, vertelt de Bosschenaar op Omroep Brabant Radio.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het is september 2011, als de 32-jarige Boaz in de bloei van zijn leven wordt getroffen door een verschrikkelijke en ongrijpbare ziekte: Multiple Sclerosis, in de volksmond bekend als MS. In eerste instantie leek het niet zo ernstig, tot afgelopen najaar. Hij kreeg een heftige aanval en kon opeens niet meer lopen. “En het werd steeds erger. Op een gegeven moment kon ik zelfs geen vork meer vasthouden.”
'Op de been'Al een aantal maanden volgt Boaz een streng revalidatieprogramma, maar die biedt geen oplossing voor de lange termijn. “Dat is het erge van MS: je weet niet wanneer het stopt en hoelang het blijft”, legt Boaz uit. Zijn vizier is daarom gericht op Zweden, waar hij als eerste Nederlander mee kan doen aan een revolutionaire behandelmethode. De kosten voor die behandeling en alles wat daarbij komt kijken bedragen 100.000 euro. Zijn zorgverzekeraar betaalt niets, daar het een ‘experimenteel onderzoek’ betreft.
De vrienden en studiegenoten van Boaz wilden niet langs de lijn toekijken en riepen de stichting 'Op de been’ in het leven. Onder die paraplu zijn diverse evenementen georganiseerd in Amsterdam en in Brabant. Zo werd op de zevende editie van voetbalavond Bier & Ballen in Breda, met hoofdgast Ruud Gullit, korte tijd stilgestaan bij het akelige verhaal van Boaz. Uiteindelijk ging een deel van de opbrengst naar zijn stichting.
ZIE OOK: Levensreddende en baanbrekende behandeling voor MS-patiënt Boaz (32) in Zweden: 'Opgeven geen optie'
'Het stopt hier niet'Nu het streefbedrag vrijdag binnen is, betekent het niet dat Boaz en zijn vrienden rustig blijven afwachten. Op carnavalszondag organiseert carnavalsclub MMC in Den Bosch een receptie. Aan het einde van de dag worden alle donaties door de vereniging verdubbeld. Boaz is verbijsterd, maar vooral dankbaar: “Mensen die ik nog nooit heb ontmoet hebben dit voor mij over. Echt geweldig.”
De zogenoemde crowdfundingsactie is voor Boaz meer dan alleen geld binnenhalen voor het medisch onderzoek. “Wat mij betreft stopt het hier niet. Ik wil mij inzetten voor de mensen die hetzelfde meemaken als ik. Het is dan ook de bedoeling dat de stichting een blijvend iets wordt met jaarlijks terugkerende evenementen om verder onderzoek te financieren. Die behandeling in Zweden moet zo snel mogelijk naar Nederland komen.”
Op 11 februari vliegt Boaz naar Uppsala in Zweden. Als alles in orde is, begint de Bosschenaar daar zo snel mogelijk aan de zware behandeling.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.