UWV: 'In grootste deel Brabant meer werk dit jaar' - Omroep Brabant

UWV: 'In grootste deel Brabant meer werk dit jaar'

29 januari 2016 om 13:24
Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat dit jaar in bijna alle Brabantse regio's de werkgelegenheid gaat groeien. Uit onderzoekcijfers van ING blijkt namelijk dat in Zuidoost-Brabant vooral de hightech bedrijven zorgen voor een krachtige economische groei.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

In West- en Midden-Brabant komt de groei vooral door de transport- en logistieke sector. Ook de vrijetijdssector - zoals toerisme en internethandel - zorgen voor extra economische ontwikkeling in Midden-Brabant. De internethandel, of e-commerce, zorgt voor extra banen bij distributiecentra van webwinkels, zoals van Bol.com in Waalwijk.
UitzendbanenDe bouwsector, die door de economische crisis harde klappen kreeg, trekt verder aan. Wel worden daar nu relatief veel uitzendkrachten ingezet en ZZP-ers. In zorgsector is de inzet van ZZP-ers - zelfstandigen zonder personeel - afgelopen jaren vervijfvoudigd.
UWV Brabant heeft nog geen regionale prognoses. Landelijk wordt verwacht dat er dit jaar 102.000 banen bij komen en dat 27.000 mensen kiezen voor een zelfstandig beroep. Het aantal vacatures zal met 49.000 stijgen naar in totaal 859.000, aldus het UWV. De banengroei komt volledig voor rekening van de zakelijke markt. In de non-profitsector, zoals onderwijs, overheid en de zorg- en welzijnssector komen er niet of nauwelijks nieuwe banen bij.
UitzendsectorVooral de uitzendbranche zal dit jaar landelijk groeien, met 59.000 banen. Dit komt doordat werkgevers steeds meer tijdelijk personeel inhuren. Ook in de detailhandel verwacht het UWV landelijk een toename van de werkgelegenheid, namelijk met 11.000 banen.
Opmerkelijk is dat het aantal banen groeit, maar dat ook het aantal mensen met een uitkering hoog blijft. Volgens Michel van Smoorenburg van het UWV komt dit doordat mensen worden geacht om langer door te werken. Door het verhogen van de pensioengrens moeten werkloze ouderen langer solliciteren en tellen dus ook langer mee in het aantal mensen dat een uitkering ontvangt.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...