Bloot, bloter, blootst of als horrorclown? De trends volgens Nationaal Carnavalsonderzoek 2017

EINDHOVEN - Mag je je dit jaar met carnaval verkleden als horrorclown, terrorist, Bosjesman, Arabier of in een boerka? Moet het kunnen of is het not done? Of willen we dit jaar vooral zo weinig mogelijk aan en gaan we voor bloot, bloter, blootst? Het Nationaal Carnavalsonderzoek 2017 heeft de trends van dit jaar onderzocht maar keek ook naar het drankgebruik, het al dan niet vreemdgaan en de goede voornemens tijdens carnaval.

Zo'n 2500 mensen zijn aan de tand gevoeld over wat zij van carnaval vinden en hoe zij het vieren. Dinsdag werden de resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door CompleetVerkleed en Happy Cactus, bekendgemaakt.

De opmerkelijkste resultaten in het nationaal carnavalsonderzoek 2017

  • Met temperaturen van dicht bij het vriespunt, moet je nu misschien niet meteen denken aan een flinterdunne, weinig verhullende, carnavalsoutfit. Toch vindt zestig procent 'hoe bloter, hoe beter'.

  • Opvallende kanttekening is wel dat vooral jongeren opletten wat ze aantrekken, omdat ze ook graag op hun imago letten.

  • Voor ruim dertig procent is carnaval vooral een 'mooi excuus om lekker zat te worden'. Dat vinden mensen belangrijker dan dat het een feestje vieren met vrienden is.

  • De alcoholische dranken weten we goed te vinden. Zeventig procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar oud drinkt meer dan twintig glazen per dag.

  • Lekker gezond leven in 2017? Nou, niet voor een meerderheid van de ondervraagde mannen. Zij willen een lekkere vette hap tijdens carnaval. Slechts dertien procent van de feestvierders zal zich aan zijn goede voornemens houden.

ZIE OOK: Platte carnavalsliedjes van tegenwoordig zijn 'verschrikkelijke nummers vol geschreeuw en geblèr'

  • Drank, vervagende grenzen, nog meer drank en plots wakker worden in een vreemd bed. Het 'overkomt' één op de tien mannen wel eens dat ze tijdens carnaval vreemdgaan.

  • Het gaat goed met de economie en dat zal de horeca weten tijdens carnaval. Een meerderheid geeft meer dan 70 euro per dag uit. Maar vijf procent is van plan om 'slechts' 30 euro te besteden.

  • Naar welke muziek willen carnavalsvierders trouwens graag luisteren? Vooral muziek die je ook op een normale stapavond hoort, blijkt uit het onderzoek. Een derde van de mensen wil echte carnavalsmuziek horen.

  • Verkleed gaan als horrorclown, terrorist, Bosjesman, Arabier of in een boerka moet volgens een ruime meerderheid echt wel kunnen.

  • Mensen die wel een probleem hebben met bepaalde kostuums keuren vooral kostuums af die op de actualiteit inspelen, zoals terrorist of horrorclown.
Deel dit artikel: