55 zedenzaken bij asielzoekerscentra, in totaal 8000 incidenten

30 januari 2016 om 08:29
nl
De politie heeft vorig jaar in en bij asielzoekerscentra 55 meldingen van zedenzaken geregistreerd. In totaal kwam de politie uit op 4460 meldingen van verschillende aard. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekerscentra (COA) telde 8000 incidenten, waarvan 1300 meldingen van fysieke agressie op en rond de locaties waar asielzoekers worden opgevangen. Het gaat dan om schoppen en slaan.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) stuurt de cijfers zaterdag naar de Tweede Kamer. In de Nederlandse asielzoekerscentra wonen 47.000 mensen.
Volgens de politie speelden de zedenzaken vooral tussen bewoners van opvanglocaties. “Een enkele registratie gaat over poging tot misbruik van een minderjarige vluchteling door een Nederlandse man en een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die mogelijk afkomstig is van de opvanglocatie in dezelfde plaats.”
Orangerie EindhovenVoor zover bekend heeft mogelijk alleen in De Orangerie in Eindhoven een zedenmisbruik gespeeld. Vorig jaar meldde de politie dat ze met een dergelijk onderzoek bezig was.
Dat onderzoek is inmiddels afgerond en woordvoering ligt bij het Openbaar Ministerie (OM). Een woordvoerster kon vrijdag desgevraagd er inhoudelijks niets over vertellen. Het is nog steeds niet bekend of er iemand is aangehouden en hoeveel mensen er misbruikt zouden zijn.
Hongerstakingen en brandmelder afplakkenHet COA telde in totaal zo'n 8000 incidenten rond azc's. In de meeste gevallen (5072) ging het om het overtreden van huisregels, zoals geluidsoverlast of een brandmelder afplakken. Volgens de huisregels van het COA is ook diefstal, discriminatie, intimidatie of het bezit van drugs of wapens verboden.
Ook werden 369 'zelfdestructieve acties' geteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om hongerstakingen of zelfverminking.
ZIE OOK: Veelgestelde vragen over vluchtelingen en asielzoekers
Ook de politie hield bij hoeveel incidenten zich voordeden bij opvangplekken en kwam uit op zo'n 4460 meldingen. Die varieerden van mensensmokkel tot verloren ID-papieren en loze meldingen. Het ging in slechts 337 gevallen over agressie, fors minder dan het COA telde. Dat komt volgens het ministerie doordat COA-medewerkers veel conflicten zelf oplossen.
Staatssecretaris Dijkhoff liet weten terughoudend te zijn in het trekken van conclusies. “Ik wil er transparant in zijn, iedereen mag ze zien. Vergelijkingen maken met andere plaatsen of groepen zal ik niet doen. Die gaan per definitie mank.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.