Fiets bij WK veldrijden in beslag genomen, omdat er een motortje op zou zitten

30 januari 2016 om 20:11 • Aangepast 21 november 2020 om 13:00
nl
Bij het WK veldrijden in Heusden-Zolder, dat zaterdag werd gewonnen door Thalita de Jong uit Ossendrecht, is een fiets van een Belgische renster in beslag genomen. De internationale wielerorganisatie UCI zou hebben ontdekt dat de fiets een motortje had. Marianne Vos uit Babyloniënbroek reageert stomverbaasd.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De UCI laat in een persbericht weten dat er een fiets in beslag is genomen voor verder onderzoek. Volgens de organisatie behoort de fiets tot iemand van bij de vrouwen onder de 23 jaar oud, maar ze noemt geen naam. Het gaat in ieder geval niet om iemand die het podium heeft bereikt.
LEES OOK: Thalita de Jong uit Ossendrecht is wereldkampioen veldrijden in Heusden-Zolder
Van den DriesscheDesalniettemin weet de Belgische sportzender Sporza te melden dat de fiets van de Belgische Femke van den Driessche is. Zij zou tijdens de wedstrijd voor beloftenvrouwen met behulp van een motor hebben gereden. Van den Driessche reed de wedstrijd niet uit.
Het is de eerste keer dat de UCI nieuwe technieken gebruikt om zogenoemde mechanische doping op te sporen. Opvallend is dat er voor zover bekend geen specifieke aanwijzing van misbruik door Van den Driessche is, zo laat de organisatie verder tegenover Sporza weten.
LEES OOK: Sanne van Paassen neemt afscheid na behalen top 10, 'Normaal kak ik in, nu bleef ik inhalen'
Vos stomverbaasdOud-wereldkampioen Marianne Vos uit Babyloniënbroek, die dit seizoen geen veldritten rijdt en zaterdag nog de kersverse winnares Thalita de Jong uit Ossendrecht feliciteerde, reageert stomverbaasd op het nieuws dat er mogelijk sprake van doping is.
"Ik snap er niets van dat zoiets kan voorkomen", zegt Vos bij Sporza. "Ik heb nooit gedacht dat het rondom mij zou gebeuren en ik heb het nooit gezien. Het lijkt me gewoon niet aan de orde", aldus de zevenvoudig wereldkampioene.
LEES OOK: 'Het was een echte inhaalrace, dit voelt geweldig', wereldkampioen Thalita de Jong dolblij
Vrijwillige keuze?Het onderzoek van de UCI is momenteel in volle gang. "Je moet je afvragen of het de keuze van de renster was. Er moet iemand anders mee te maken hebben, iemand van haar entourage", zegt Vos.
Vos vult aan: "Dit is wel een knauw voor de sport. Hopelijk is het een alleenstaand geval. Ik vind het heel erg."
Vader Belgische ontkent dopingTegenover Belgische media ontkent de vader Femke van den Driessche dat zijn dochter op het WK veldrijden met een fiets met een ingebouwde motor heeft gefietst. “Het gaat niet om een fiets van Femke”, meldde hij aan de Belgische krant De Standaard.
“Iemand uit haar entourage, die soms met haar traint, heeft de fiets tot in de materiaalpost gebracht. Maar het was nooit de bedoeling dat zij daarop zou rijden. Die man heeft zich daar ondertussen al duizend keer voor geëxcuseerd.”
'Femke is er helemaal ondersteboven van'De vader reageert ten slotte: “Femke heeft die fiets tijdens de wedstrijd ook absoluut niet gebruikt. Wij zijn fel onder de indruk van de gebeurtenissen. Femke is er helemaal ondersteboven van.”
De Belgische bondscoach Rudy De Bie heeft hier geen boodschap aan. Hij voelt zich ‘bedot’ door Femke van den Driessche. “Wat brengt een renner tot zoiets? Ik weet het niet, op zo'n jonge leeftijd. Wie stuurt haar? Ik ben echt beschaamd in haar plaats.”
'Mijn relatie met haar is vandaag beëindigd'De Bie noemt de zogeheten mechanische doping absurd. Hij heeft Van den Driessche meegedeeld dat ze maar beter zo snel mogelijk weg kon gaan. “We dachten dat we een jong talent hadden, maar blijkbaar heeft ze alles en iedereen bedot. Mijn relatie met haar is sowieso vandaag beëindigd.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.