Vrijmetselarij geheimzinnig? Tilburgers geven paar geheimen prijs
De vrijmetselaars zijn ontstaan in de Middeleeuwen uit een metselaarsgilde die van stad naar stad reisden om kathedralen te bouwen. Het waren vrije burgers, oftewel mensen die niet specifiek tot een organisatie behoren. Als groep ontwikkelden de vrijmetselaars hun eigen regels en rituelen, die nu nog nageleefd worden.
Over het leven als vrijmetselaar vertelde voorzitter Geert-Jan Wingelaar van De Drie Verlichte Torens in het Omroep Brabant-radioprogramma Alles Mag Op Zaterdag. Een jaar of twintig, dertig geleden werd zijn nieuwsgierigheid in de vrijmetselarij aangewakkerd.
Zoals bij het solliciteren"Een klant van me, met wie ik vaak gesprekken had, zei dat ik me er eens in moest verdiepen en wel lid moest worden. Dat vond ik wel een uitdagende opdracht. Ik begon me er meer in te verdiepen en waagde de stap. Het was een kwestie van aanmelden", zo vertelde hij.
Dat wat volgde was een normaal selectieproces, dat lijkt op een sollicitatiegesprek bij een bedrijf. De vrijmetselaars spreken volgens Wingelaar met de man of vrouw die lid wil worden en of er een chemie is. De Tilburgse vrijmetselaarsloge werd opgericht in 1982 en telt ongeveer 45 leden.
Benul van iets tussen hemel en aardeVolgens de voorzitter hoeven geïnteresseerden niet veel te kunnen. "Je moet je eigen naam kunnen uitspreken. Er zijn geen speciale vereisten op zich. Daar moet ik wel even iets aan toevoegen: wat we wel belangrijk vinden, is dat je een benul hebt van dat er iets is tussen hemel en aarde."
Waarom dan? "Als je daar totaal niets bij voor kan stellen, dan is het moeilijk om daar met anderen een gesprek over te hebben", zo legt hij uit. "Als je dat niet hebt, kan je wel op je plek bij de vrijmetselaars terechtkomen, maar je moet wel openstaan voor het onderwerp."
Niet geheim, wel beslotenWaarom is de vrijmetselarij dan gehuld in geheimzinnigheid? "We zijn niet geheim, maar besloten", vertelt Wingelaars verder. "Tijdens onze bijeenkomsten wordt veel gesproken, over allerlei onderwerpen uit de samenleving. We willen de wereld een beetje verbeteren, en beginnen bij onszelf. Maak jezelf een beter mens."
En ja, soms komen de vrijmetselaars inderdaad samen om in de schemering bij kaarslicht te praten. Bijvoorbeeld om te spreken over het licht en de oorsprong ervan. "Onze gesprekken zijn heel erg persoonlijk. We stellen ons kwetsbaar naar elkaar op, hebben het over onze diepere gevoelens. Daarom zijn de bijeenkomsten niet voor iedereen toegankelijk. We moeten een vertrouwensband hebben."
Soms chique gekleedDe vrijmetselaars gaan niet altijd gehuld in mysterieuze kleding, benadrukt Wingelaars. "We hebben avonden, ongeveer een derde van de avonden die we samen komen, dat we wat chiquer zijn gekleed in bijvoorbeeld een smoking. Maar op andere avonden komen we casual bij elkaar, een spijkerbroek en een jasje."
Om inzicht te geven in het geheimzinnige' image dat vrijmetselaars genieten, hield de Tilburgse vrijmetselaarsloge zaterdag dus een open dag. Ook is er momenteel in het Gorcums Museum de tentoonstelling 'Vrijmetselaars: een geheim ontsluierd', voor wie meer wil weten.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=CItiMpJj2T8]