IJsbrugproject studenten TU/e levert prachtige foto's op uit Finland [FOTO'S]

31 januari 2016 om 16:55
nl
Het gaat goed met het het Da Vinci’s Bridge-in-ice-project. “De eerste week is supergoed verlopen”, zegt Roel Koekkoek van de Technische Universiteit in Eindhoven. Het is momenteel alleen nét iets te warm om goed te werken in Finland.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

In het Oost-Finse Juuka bouwt een internationale groep studenten onder leiding van de TU/e aan een ijsbrug, gebaseerd op een ontwerp van Da Vinci. Die brug krijgt een vrije overspanning van vijftig meter. Daarmee wordt het de grootste overspanning van ijs ooit. En het project levert prachtige foto's op: Die zie je hier.
'Het ging echt perfect'Zo’n honderd studenten en vrijwilligers werken momenteel in ploegendiensten in Juuka. Roel Koekkoek is blij met het verloop van de eerste week. “Alles wat we hadden uitgedacht werkte zoals het moest. Het ging echt perfect, boven verwachting. Het weer was top, dus we hebben veel kunnen doen.”
Nu is het iets te warm om te werken. ‘Te warm’ in ijsbrugtermen is rond het vriespunt. “Dit was een onwerkbare week. Dat is niet erg, we hadden al een paar van dat soort dagen ingecalculeerd. Vanaf morgen wordt het weer koud genoeg om ijs te maken en verder te gaan aan de brug.”
'Te warm om te werken: 0 graden'Om goed te kunnen werken moet het minimaal -8 graden celsius zijn. Vanaf -5 of -6  is het mogelijk om te werken, maar vanaf -8 wordt het mogelijk om continu door te werken. “Het is nu rond het vriespunt, maar gelukkig zit er genoeg ‘koude energie’ in de constructie om door te kunnen werken.”
Rond het vriespunt is en blijft fris, maar vorige week zondag was het nog -35 graden in Juuka. “Ja, we lopen nu nog niet in T-shirt”, lacht Koekkoek. “Doordat het wat warmer is hebben we nu wel tijd om wat vrij te nemen, ik ben bijvoorbeeld net vijf weken aan een stuk aan het werk geweest. We moeten goed op de brug letten, maar kunnen nu wat vaker het dorp in bijvoorbeeld.”
Dat is een fijne bijkomstigheid, vindt Koekkoek. “Ik werk liever door, maar we zijn hier 24 uur per dag in shifts bezig. Met de negentig man die hier zitten werken we dus af en aan, en sommigen zitten nog op andere projecten. Maar omdat het dus rustig aan is met de brug kunnen we de mensen uit het dorp beter leren kennen. Zo heeft een team van ons laatst een wedstrijd ijshockey gespeeld tegen mensen uit het dorp. Ja, we hebben hard verloren.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.