Oppositie Tilburg wil dat wethouder De Ridder deel portefeuille inlevert na 'chaos' in de binnenstad - Omroep Brabant

Oppositie Tilburg wil dat wethouder De Ridder deel portefeuille inlevert na 'chaos' in de binnenstad

31 januari 2016 om 21:10
nl
De Tilburgse oppositiepartijen willen dat wethouder Erik de Ridder zijn portefeuille binnenstadsontwikkeling inlevert en overdraagt aan een collega-wethouder. De oppositie is ernstig ontevreden over het handelen van De Ridder als het gaat over de binnenstad.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

De oppositiepartijen verwijten de wethouder dat hij voor ‘chaos’ heeft gezorgd in het winkelgebied. Op verzoek van vastgoedeigenaren Royalton en Wereldhave gaat het bestuur van Tilburg nieuw onderzoek doen naar het winkelrondje in de binnenstad.
'Vraagstelling referendum wordt onmogelijk gemaakt' Dat schiet bij de oppositie in het verkeerde keelgat. Volgens hen laat het college met dat onderzoek de oorspronkelijke plannen voor een winkelrondje los. Daarmee zou een juiste formulering van de vraagstelling voor het referendum onmogelijk worden gemaakt.  
Dat referendum gaat niet direct over het winkelgebied of over de komst van winkelketen Primark naar Tilburg, maar om de manier waarop het stadhuis wordt gerenoveerd: met of zonder winkels op de begane grond en over het wel of niet kappen van bomen. Tilburg heeft moeite met de formulering van die vraag en volgens de oppositie wordt dat nu nog lastiger.
'Wethouder geeft wisselende boodschappen af' Volgens de oppositie staat door dat geplande onderzoek de komst van een Primark op nog lossere schroeven. Ook dat was al een zorgpunt. In september gaf wethouder de Ridder aan dat er overeenstemming was met de winkelketen, in december zei het college te vrezen dat de Primark zou afhaken wanneer er een referendum wordt georganiseerd.
Al met al verwijt de oppositie de wethouder dat hij wisselende boodschappen vertelt en dat een referendum overbodig was geweest als de stad goed had gecommuniceerd met de Tilburgers. “Dit dossier draait binnen korte tijd alle kanten uit”, meent de oppositie, “behalve de goede kant die leidt tot een gedegen ontwikkeling in de binnenstad.”
'Openheid, vergadering en wisseling van portefeuille' De oppositiepartijen willen de actuele ontwikkelingen en ‘de ontstane chaos’ bespreken op een extra vergadering in februari. Daarnaast willen ze ‘volledige openheid van zaken’ en vinden de partijen dat de portefeuille binnenstadsontwikkeling dus naar een andere wethouder moet.
De motie, die maandagavond wordt besproken in een vergadering over het referendum, wordt ingediend door PvdA, VVD, LST, Lokaal Tilburg, Voor Tilburg en VSP. Samen hebben zij 18 zetels. De coalitie heeft 25 zetels. Oppositiepartijen TVP en OPA doen niet mee met de motie.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.