Pater Poels hoopt dat hij pand sociaal eethuis de Pollepel mag gebruiken

1 februari 2016 om 17:24
Omroep Brabant
Gerrit Poels toen hij nog zelf brood rond bracht (Archieffoto: Gerdien Wolthaus-Paauw)
Omroep Brabant
Pater Poels vorig jaar op het Festival van het Levenslied
1/2 Gerrit Poels toen hij nog zelf brood rond bracht (Archieffoto: Gerdien Wolthaus-Paauw)
Gerrit Poels is langszaam aan het afbouwen. De 86-jarige broodpater ervaart steeds meer de lichamelijke gebreken die horen bij zijn leeftijd. Daarom wil hij het werk van zijn stichting elders in de stad gaan onderbrengen. Hij heeft de gemeente gevraagd of hij het pand van sociaal eethuis de Pollepel mag gebruiken.
Profielfoto van Waalen Jan
Geschreven door
Waalen Jan

Poels is in de stad vooral bekend als broodpater. Jarenlang fietste hij 's nachts door Tilburg om de armste mensen broden te brengen die bij de bakkers de dag ervoor zijn blijven liggen. Maar daarnaast heeft hij aan huis ook een uitgiftepunt voor voedsel en kleding. En aan zijn keukentafel spreekt hij met mensen die helemaal zijn vastgelopen in schulden en probeert hij voor hen regelingen te treffen.
Verhuizen naar PollepelDat werk dreigt hem te zwaar te worden en dus wil hij het verhuizen naar het leegkomende gebouw van sociaal eethuis de Pollepel. Daar zou dan misschien ook een soort gaarkeuken kunnen komen, waar warme maaltijden worden uitgegeven aan mensen die niet zelf voor hun eten kunnen zorgen.
Gerrit Poels is inmiddels 86. Met zijn nachtelijke fietstochten is hij voorlopig moeten stoppen. "Mij ogen zijn te slecht om in het donker te fietsen. ik hoop in het voorjaar, als het vroeger licht wordt in de ochtendschemering weer op de fiets te stappen.Maar of dat lukt?" Het feit dat Poels zijn werk langzaam uit handen moet geven valt hem zwaar. "Maar het is de realiteit."
Broertje dood aan proceduresHet werk van zijn stichting Broodnodig wordt nu geleidelijk overgenomen door zijn pleegdochter Hulya Özdemir. Daar heeft hij het volste vertrouwen in. Als het maar een onafhankelijke club blijft. Poels wil niet ingekapseld worden door bestaande hulporgansaties die vastzitten aan regels en procedures. Daar heeft hij een broertje dood aan.
"Ik vang geen mensen op, ik raap ze op", zegt Poels. Veel van de mensen die hij opraapt liggen korte tijd later weer in de goot. "En dan raap ik ze weer op, en dan weer, gewoon omdat je mensen niet kunt laten liggen".
Levend standbeeldHet is zijn wens dat dit werk ook door kan gaan als hij geleefd heeft. "De gemeente heeft het wel eens gehad over een standbeeld van mijn man", zegt Angelique Poels, "maar dat willen we niet. Laat dat pand van de Pollepelel maar een levend standbeeld worden."
Maandagavond praat de Tilburgse gemeenteraad over het plan om het gebouw van de Pollepel aan Gerrit Poels en zijn stichting ter beschikking te stellen.

Wachten op privacy instellingen...