‘Dit is de druppel’, politiebond ACP eist gesprek OM en overweegt vervolgstappen om rel Smart-Coach

1 februari 2016 om 17:17
nl
Het Openbaar Ministerie heeft een grens overschreden door zes medewerkers van de politie als verdachte weg te zetten in de zaak rondom de Bossche zorginstelling Smart-Coach. Dat zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. De politievakbond gaat op 12 februari in gesprek met het Openbaar Ministerie en overweegt vervolgstappen om dergelijke ‘vroege en ongefundeerde beschuldigingen’ in de toekomst te voorkomen.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Zes politieagenten werden ervan verdacht een 48-jarige cliënt van zorgorganisatie Smart-Coach zwaar te hebben mishandeld. Het slachtoffer raakte onwel en werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar ontwaakte hij na drie dagen uit een coma.
'Het kwaad is al geschied'In eerste instantie werd gedacht dat de agenten verantwoordelijk waren voor het onwel worden van de Schijndelaar. Dat klopt niet, blijkt uit onderzoek van Rijksrecherche. “Maar het kwaad is al geschied”, verzucht Van de Kamp. Hij is teleurgesteld over de aanpak van justitie. “De politieagenten deden niet meer dan hun werk. Het is zeer kwalijk dat ze daarop worden afgerekend.”
De 48-jarige cliënt werd in de zorginstelling agressief tegenover hulpverleners. Meerdere agenten waren nodig om hem in bedwang te houden. Volgens Van de Kamp gaat het Openbaar Ministerie juist voorbij aan dat laatste feit. “Wat ons betreft moet er eerst grondig onderzoek gedaan worden, voordat justitie met dergelijke verdenkingen naar buiten treedt. Het wordt tijd dat er een einde komt aan dat nieuwe fenomeen.”
ZIE OOK: Politievakbond ANVP spijkerhard: 'OM zorgt voor slecht imago politie door voorbarige beschuldiging'
'Dit is de limiet'De zes politieagenten worden dan wel niet meer als verdachte aangemerkt, maar daarmee is de kous niet af, zegt Van de Kamp. “Voor de agenten gaat deze zaak nog gevolgen hebben, verwacht ik. We hopen deze zaak te kunnen gebruiken om een duidelijk statement richting het Openbaar Ministerie te maken. Dit is echt de limiet.”
Ook politievakbond ANPV was het er niet mee eens dat de agenten door het Openbaar Ministerie als verdachten werden gezien. Voorzitter Geert Priem van de ANPV vond dat te voorbarig en zei dat dat ten koste ging van het imago van de politie.
ZIE OOK: Politievakbond haalt uit naar OM over verdachtmaking agenten na arrestatie
Onderzoek afgerondDirecteur Addo Welling van Smart-Coach wil inhoudelijk niet ingaan op de kwestie. “Wij investeren veel in het waarborgen van de veiligheid van onze cliënten. Dit doen wij door middel van het bieden van 24-uurs zorg, een actieve nachtdienst, camerabeveiliging en goed contact met instanties”, is het enige wat hij kwijt wil.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat maandag weten dat het strafrechtelijk onderzoek volledig is afgerond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.