Brand Vught: Richard Cordes stak matras in de fik en maakte alarm onschadelijk, aldus celbuurman

1 februari 2016 om 19:26
nl
De 43-jarige Richard Cordes, die donderdagavond door een brand in de gevangenis in Vught om het leven kwam, slaagde er eigenhandig in het brandalarm onschadelijk te maken. Dat zegt de 40-jarige ex-gedetineerde Vincent, die twee dagen naast Cordes sliep op de psychiatrische afdeling. “Wij zagen met eigen ogen hoe Richard zijn matras in brand stak. Er heerste grote paniek op de afdeling”, blikt Vincent terug.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Maandag kwam Vincent na ruim een half jaar weer op vrije voeten. Advocaat Wouter Smeets bevestigt de vrijlating van zijn cliënt.
'Richard zat er doorheen'De fatale brand in de Penitentiaire Inrichting in Vught maakte vorige week de tongen los. Nabestaanden van Richard Cordes, advocaten en (ex)-gedetineerden zijn verbijsterd hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Ik heb Richard een aantal keer gesproken. Hij zat er echt helemaal doorheen en dreigde tegenover mij en bewaarders een einde aan zijn leven te maken.”
Geestelijk ging het zeer slecht met de 34-jarige Bosschenaar. Vorige week nog dreigde hij de gaskraan in een appartement in Den Bosch open te draaien en de boel op te blazen. Hij werd om die reden naar de psychiatrische afdeling in Vught gebracht. “Maar Richard zat daar totaal niet op zijn plek”, beweert Vincent. “Gevangenen en bewaarders walsten over hem heen en hadden totaal geen boodschap aan zijn geklaag en gejammer.”
ZIE OOK: Toezicht in gevangenis Vught 'ondermaats', maar soms is een incident 'niet te voorkomen'
'Ze noemden hem een jankerd'Meermaals dreigde Richard zichzelf wat aan te doen als hij daar de mogelijkheid voor kreeg. “Maar er werd niets met die dreigementen gedaan. Bewaarders noemden hem een jankerd. Wil je overleven in Vught, dan moet je sterk in je schoenen staan. Maar Richard was gebroken en vond zijn leven niets meer waard. Ik kon hem niet in mijn eentje helpen.”
De cel van Vincent stond pal naast die van Richard. Hij blikt terug op een afschuwelijke avond. “Het was één grote chaos. Doordat Richard iets over het rooster had geplakt, ging het brandalarm niet af. Het duurde meer dan vijftien minuten totdat de brand eindelijk bestreden werd. Alle gevangenen op de afdeling dachten maar één ding: wij moeten uit die cel.”
ZIE OOK: Zelfmoorden, branden en ‘kinderlijke ontsnappingen’: gevangenis Vught vaak decor van incidenten
'Alles was zwartgeblakerd'Na ongeveer twintig minuten werd Richard uit zijn cel gehaald. Hij werd ter plekke nog gereanimeerd door hulpverleners, waarna hij met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Die avond overleed de Bosschenaar aan de gevolgen van verstikking. “Ik dacht meteen dat het niet goed zat. Van zijn cel was naderhand helemaal niets over. Alles was zwartgeblakerd.”
Nu Vincent weer vrij is, hoopt hij dat de situatie voor zijn medegevangenen de komende tijd verbetert. “Naar mijn idee wordt er niet écht geluisterd naar wat de gedetineerden te zeggen hebben. Dat is Richard uiteindelijk fataal geworden. Ze moeten de juiste mensen op de juiste plek zetten. Iemand die gebroken en verwarde mensen op deskundige wijze kan ondersteunen. We hebben het hier tenslotte wel over mensenlevens.”
ZIE OOK: Doorgedraaide man die dreigde woning op te blazen overleden na brandstichting in gevangenis Vught
Onderzoek IGZDirecteur Hans Huizer van de PI Vught laat weten dat zelfmoordpogingen in de gevangenis onvermijdelijk zijn. “Het zou niet moeten kunnen, maar het is niet te voorkomen. Op het moment dat iemand echt de wil heeft om zichzelf van het leven te beroven, zal hij daar altijd een mogelijkheid toe vinden.”
De technische recherche heeft de fatale brand momenteel in onderzoek. Daaruit moet blijken hoe het heeft kunnen gebeuren dat Richard Cordes in de gevangenis zijn eigen leven kon nemen. Ook is er melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).[YouTube:body:https://youtu.be/BoPps-2hvns]
Om privacyredenen is de naam van Vincent gefingeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.