Video

'Motorincident' werpt schaduw over Brabantse prestaties op WK veldrijden: 'Dit raakt je in je hart'

1 februari 2016 om 19:34
nl
Niet het goud van Thalita de Jong uit Ossendrecht of de bronzen medaille van Maud Kaptheijns uit Westerhoven zijn het gesprek van de dag. Eigenlijk worden alle prestaties op het WK veldrijden van het afgelopen weekend in Heusden-Zolder overschaduwd door het 'motorincident' van de Belgische veldrijdster Femke van den Driessche.
Profielfoto van Milicevic Martin
Geschreven door
Milicevic Martin

Afgelopen jaren is veel gespeculeerd over mechanische doping. Vaak op een lacherige toon, omdat er domweg nog niemand betrapt was met een motortje in zijn wielrenfiets.
Tot afgelopen zaterdag. De dag waarop Thalita de Jong wereldkampioen werd. "Op die dag werd opeens heel veel over Femke van den Driessche geschreven. Zij kwam heel veel in het nieuws zaterdag. Mijn kampioenschap werd een beetje overschaduwd, leek het wel", zegt de kersverse wereldkampioene De Jong.
'Dit raakt je'Datzelfde gevoel overheerst bij Maud Kaptheijns. Zij veroverde zaterdag tijdens het eerste vrouwen-WK voor beloften de bronzen medaille. Maar de veldrijdster uit Westerhoven wordt voornamelijk lastiggevallen door journalisten die met name vragen hebben over haar directe concurrente Femke van den Driessche. "Ik heb hier een heel jaar naartoe geleefd. En dan ik haal de bronzen medaille waar ik superblij mee ben. Helaas wordt dat op dit moment een beetje overwoekerd door andere zaken."
Kaptheijns kent Van den Driessche goed. Ze komen elkaar vaak tegen, omdat ze in dezelfde categorie uitkomen. Over de prestatie van de Belgisch werd de laatste tijd veel gesproken in het peloton. Maar dat de vermoedens nu werkelijkheid worden is een klap in het gezicht van alle Nederlandse en Belgische rensters. "Dit komt als een klap aan", aldus de renster uit Westerhoven. "Het veldrijden is een kleine sport, iedereen kent elkaar goed. We spreken bijna dagelijks. Dan raakt zoiets je recht in het hart."
KoppenbergcrossOok Sanne van Paassen - tiende op het WK bij de profs - is met stomheid geslagen. "Wie doet zoiets", dacht de Vlierdense meteen. Van Paassen kent Van den Driessche nog van de Koppenbergcross. Met name in die cross verraste de Belgische vriend en vijand door op 't zwaarste stuk als 19-jarige de wereldtop telkens op een flinke achterstand te zetten.
"Ze reed bij de start weg en ze versnelde en ik dacht: wat gebeurt hier? Dat meisje, wie is dat eigenlijk? Ik ken ze helemaal niet. Achteraf zie je ook dat ze zo veel sneller die berg oprijdt dan de rest. Het is eigenlijk gewoon bizar."
Beïnvloed door omgeving?Alle drie Brabantse veldrijdsters denken dat Van den Driessche door haar omgeving beïnvloed is om gebruik te maken van de mechanische doping. Zelf beweert de Belgische dat de fiets niet van haar is, maar van een vriend. Zij zou haar oude fiets aan hem hebben verkocht en hij zou degene zijn die het motortje in het frame heeft ingebouwd. De internationale wielerunie UCI onderzoekt de zaak nog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.