Grap van 160 miljoen euro: ze komen niet!

2 februari 2016 om 08:51
nl
Ken je die grap van de Rembrandts die naar Brabant zouden komen? Ze komen niet. Het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Noordbrabants Museum in Den Bosch hoeven niet langer te hopen op een tentoonstelling met de twee geruchtmakende schilderijen. De portretten die Nederland en Frankrijk samen gekocht hebben voor 160 miljoen euro, zullen in Nederland alleen in het Rijksmuseum te zien zijn.
Profielfoto van Hermans Jacqueline
Geschreven door
Hermans Jacqueline

Eerder was er nog sprake van dat de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit voor 160 miljoen door Nederland alleen gekocht zouden worden. Aan dat plan was een toer van beide portretten langs de provinciehoofdsteden verbonden. In Brabant zouden de twee schilderijen een paar dagen in het Noordbrabants museum komen te hangen.
Als blockbuster naar EindhovenDe PvdA-fractie in de gemeenteraad van Eindhoven vroeg daarop aan het college van burgemeester en wethouders om te proberen de schilderijen ook naar de lichtstad te halen. De kans dat dat zou lukken, was al heel erg klein. Het Eindhovense Van Abbemuseum richt zich niet op de zeventiende eeuw; bovendien waren er al gesprekken geweest met het Noordbrabants Museum.
Eerste Louvre, dan RijksmuseumInmiddels is afgesproken dat Nederland en Frankrijk allebei een schilderij kopen (elk voor 80 miljoen) maar dat de schilderijen wel altijd samen worden geëxposeerd. Dat betekent dat de schilderijen tussen  Het Louvre en het Rijksmuseum gaan reizen.Maandag maakte minister Bussemaker van Cultuur bekend dat de Rembrandts door een internationaal team van het Rijksmuseum worden gerestaureerd, maar daarvoor wel eerst in het Louvre in Parijs getoond zullen worden. "Ik verwacht dat de twee stukken rond de zomer naar Nederland komen."
Geen tour door Nederland UIt een brief van de minister aan de Tweede Kamer blijkt dat de schilderijen vervolgens geen tour door Nederland gaan maken. Omdat de schilderijen in de toekomst tussen Frankrijk en Nederland op en neer gaan reizen hebben experts er op aangedrongen de Rembrandts verder zo min mogelijk op pad te sturen. De schilderijen zullen daarom ook niet worden uitgeleend voor exposities in andere musea.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.