Esther van der Ham voor derde boek over vluchtelingenkinderen op reis naar de Balkan

2 februari 2016 om 09:15
nl
De Bredase schrijfster en illustrator Esther van der Ham schreef samen met Elsbeth de Jager al twee succesvolle jeugdboeken over de Syrische vluchtelingenkinderen Jamil en Jamila. Samen gaan ze zondag op reis om onderzoek te doen voor het derde boek: de weg uit het vluchtelingenkamp.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Ze gaan zelf naar de Balkan om dezelfde weg af te leggen die de vluchtelingen volgen om deze zo goed mogelijk in het derde deel van de boekenserie weer te geven.
In het boek wonen Jamil en Jamila in een Syrisch vluchtelingenkamp. De situatie in het kamp wordt iets beter als er een nieuwe school wordt geplaatst. Nadat Jamil te maken krijgt met nieuwe zorgen over zijn zusje, gaat hij op reis naar een beter leven. Zal het hem lukken om zijn zusje te redden? En hoe vergaat het Jamila zonder haar vriend Jamil in het vluchtelingenkamp?
Trauma's verwerkenDe boeken zijn gebaseerd op waargebeurde situaties. Ze worden gebruikt op de scholen in de vluchtelingenkampen. Door het beschrijven van voor de kinderen herkenbare situaties leren zij nadenken en praten over wat er gebeurd is en over hoe zij hun toekomst weer vorm kunnen geven. Het boek helpt de kinderen hun trauma's te verwerken en zorgt ervoor dat ze op educatief niveau een stap verder komen.
Het  is zo geschreven dat het kinderen ondersteunt bij wat voor hen belangrijk is, zoals het leren en onthouden van hun eigen achternaam, de cijfers en de kleuren. Dingen die voor kinderen in Europa heel vanzelfsprekend zijn, maar die zij zijn vergeten. Kinderen in Europa kunnen door het lezen van het boek meer begrip krijgen voor leeftijdgenootjes in de vluchtelingenkampen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.