Nieuwe antirookmaatregel tergt sigarenfabriek Eersel

2 februari 2016 om 18:08
nl
Tabaksleverancier Scandinavian Tobacco Group in Eersel ziet zich genoodzaakt om het assortiment aan pijp- en sigarentabak flink uit te dunnen. De Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het voorstel om ook op die tabaksproducten voortaan afbeeldingen te zetten van de negatieve gezondheidseffecten.
Profielfoto van Maarten Bakker
Geschreven door
Maarten Bakker

Volgens het bedrijf is het ondoenlijk om op alle verpakkingen de plaatjes te plakken. “Nederland was altijd een pijp- en sigarenland, maar vanaf nu niet meer”, zegt directeur Tom Bodde van Scandinavian Tobacco Group dinsdagmiddag in reactie op het besluit van de Tweede Kamer.
“Dat is heel jammer.” Hij had zijn hoop gevestigd op een motie van de VVD, waarin werd gevraagd om een versoepeling van de regeling. Die motie is dinsdag verworpen.
‘Buurlanden minder streng’Volgens Bodde zijn buurlanden niet zo streng in de toepassing van de tabaksproducentenrichtlijn. België en Duitsland verplichten tabaksleveranciers niet om afbeeldingen te plakken op  alle pijp- en sigarentabak. De afschrikwekkende plaatjes zitten er alleen op sigaretten.
De Nederlandse maatregel schiet volgens Tom Bodde zijn doel ook voorbij. Pijp- en sigarentabak worden immers voornamelijk gerookt door ouderen. "Er moeten straks per sigarenkistje vijf waarschuwingen op. Daarnaast produceren we voor verschillende landen met verschillende richtlijnen. Dat vraagt tijd en de kosten zijn hoog. We gaan dan ook minder soorten sigaren producren, ongeveer veertig procent van het huidige totaal. Vooral in het luxe segment gaan we minder produceren", zegt Bodde
De directeur van Scandinavian Tobacco Group in Eersel heeft nog zijn hoop gevestigd op de Eerste Kamer in Den Haag, die nog moet instemmen met de maatregel. “Daar schijnen veel sigarenrokers in te zitten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.