Video

'Het is net echt', rondkijken in Sobibór op Kamp Vught

2 februari 2016 om 18:23 • Aangepast 21 november 2020 om 12:56
nl
Via Nationaal Monument Kamp Vught is vanaf dinsdag ook een bezoek te brengen aan vernietigingskamp Sobibór, 1431 kilometer verderop. Met een 3D-bril reis je zo digitaal naar het Polen van ruim 70 jaar geleden. En dat ziet er zo uit:
Profielfoto van de Jong Arianne
Geschreven door
de Jong Arianne
Wachten op privacy instellingen...

Het kamp zoals het toen was, bestaat niet meer. Er zijn alleen nog wat monumenten en een klein museum. Maar via de 3D-bril kun je precies zien hoe het was in april 1942. Het kamp bestond maar anderhalf jaar, in die tijd vonden ruim 170.000 mensen er de dood.
Museumdirecteur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught is blij met de 3D-animatie. "Kamp Vught is verbonden met Sobibór omdat de kindertransporten vanaf hier vertrokken naar Polen."
Klinkt vredigDe animatie is gemaakt door een Nederlands bedrijf en indrukwekkend echt van tijd tot tijd, zeggen de bezoekers. Mariës van Boekel: "Jakkes. Ik zie een spoorbaan en een trein. Het is net alsof je er zelf loopt. Het is goed dat mensen dit kunnen zien." Ook Hans van Stekelenburg is onder de indruk: "Het is net echt. Maar het klinkt heel vredig, je hoort vogeltjes fluiten, maar dat moet in die tijd wel anders geweest zijn."
Ruim 34.000 Nederlanders vonden de dood in Sobibor. Slechts 18 Nederlanders overleefden het vernietigingskamp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.