Klaar-terwijl-u-wacht: complete woonwijk in rap tempo uit de grond in Helmondse nieuwbouwwijk - Omroep Brabant
Video

Klaar-terwijl-u-wacht: complete woonwijk in rap tempo uit de grond in Helmondse nieuwbouwwijk

3 februari 2016 om 10:21
nl
Het lijkt onwaarschijnlijk: 's morgens rijd je langs een lege bouwkavel naar je werk en 's avonds staat er ineens een huis. Bewoners van de Helmondse nieuwbouwwijk Brandevoort keken deze week raar op hoe er in rap tempo een compleet huizenblok uit de grond werd gestampt. Inmiddels zijn zeven van dit soort 'klaar-terwijl-u-wacht-huizen' af en woensdag is de achtste alweer in aanbouw.
Profielfoto van van den Broek Rob
Geschreven door
van den Broek Rob

Het gaat om een bouwproject van VolkerWessels, SDK Vastgoed in Eindhoven en de gemeente Helmond. In totaal moeten er de komende weken vierentwintig kant-en-klare huizen gebouwd zijn.
Vandaag bouwen, morgen wonenHet supersnel bouwen van huizen is geen nieuw fenomeen. Wat wél nieuw is, is dat de huizen binnen één dag instapklaar zijn. Niet alleen de bemetselde gevelpanelen inclusief kozijnen, de binnenmuren voorzien van al het denkbare leidingwerk en de betonnen vloeren met geïntegreerde vloerverwarming komen rechtstreeks als een soort legosteentjes uit de fabriek. Ook de badkamer en keuken met alles erop en eraan worden direct als één onderdeel in de huizen gemonteerd en geïnstalleerd. Een bouwprincipe dat tot nu toe niet eerder voorkwam in de Helmondse nieuwbouwwijk.
Door de financiële crisis is er ook in Brandevoort de afgelopen jaren flink minder gebouwd dan de bedoeling was. Huizen in Brandevoort moeten namelijk in een bepaalde stijl zijn gebouwd en ook een bepaalde uitstraling hebben. En moderne kunststof kozijnen zijn eigenlijk uit den boze. Om de bouw een boost te geven, wilde de gemeente Helmond ook een 'baksteentje' bijdragen en heeft die 'strenge regels' daarom versoepeld.
Energieneutraal in 2035Dit soort huizen, als het ware IKEA-bouwpakketjes, zijn uniek in de regio Helmond. En als het aan de gemeente Helmond ligt, komen er nog veel meer van dit soort huizen, die ook nog eens energieneutraal zijn. Over twintig jaar wil de gemeente namelijk niet meer energie verbruiken dan dat er duurzaam wordt opgewekt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.