Twee verdachten opgepakt na vermissing Mariska Profijt (15)

3 februari 2016 om 17:55
nl
Twee mannen uit Kerkrade zijn dinsdagmiddag opgepakt naar aanleiding van de vermissing van Mariska Profijt uit Deurne. De Deurnese werd dinsdagmiddag in een huis in Kerkrade gevonden. In het huis werd ook een ander meisje uit Deurne aangetroffen, meldt de politie aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Een van de mannen is de eigenaar van het huis waar de politie het duo aantrof. De andere opgepakte man woonde bij hem in de straat. Het duo wordt verdacht van ‘onttrekking aan ouderlijk gezag’.
Meisjes gevonden in KerkradeDe politie ging dinsdagmiddag het huis in Kerkrade binnen na een tip. Agenten troffen daar naast Mariska Profijt nog een 17-jarig meisje uit Deurne aan. Haar identiteit is niet vrijgegeven en haar rol in de zaak is onduidelijk. De politie in Limburg wil enkel bevestigen dat de twee meisjes elkaar kennen.
De 15-jarige Mariska was sinds maandag 4 januari vermist, nadat ze wegliep met een ander meisje uit de gesloten instelling Vreekwijk in Deurne. Het is nog onduidelijk of de gevonden 17-jarige het andere weggelopen meisje is.
'Instelling is geen gevangenis'Adjunct-directeur Anne-Marijn de Wit van Bijzonder Jeugdwerk Brabant, waar Vreekwijk onder valt, geeft aan dat een gesloten inrichting niet meteen betekent dat kinderen zitten opgesloten. “Een inrichting is geen gevangenis”, zo verduidelijkt ze.
Wel is het zo dat kinderen die in een gesloten inrichting zitten, niet zomaar kunnen vertrekken. Alle deuren zitten namelijk op slot. “Zij moeten om toestemming vragen om uit de inrichting te kunnen, bijvoorbeeld om naar school te gaan. Er wordt dan ingeschat hoe groot het risico is dat ze weglopen.”
Doordat het om een risico-inschatting gaat, bestaat er altijd de kans dat iemand tóch wegloopt, zoals bij Mariska het geval was. “We zijn nu extra alert bij jongens en meisjes die de neiging hebben om weg te lopen”, aldus De Wit.  
Moeder opgeluchtMariska Profijt is dinsdagavond teruggebracht naar Vreekwijk in Deurne, zei haar moeder Martine Kellenaers tegen Omroep Brabant. "Ze is erg boos en gefrustreerd, maar ze maakt het goed”, aldus de opgeluchte moeder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.