Voorwaardelijke boete voor gemeenteraadslid Nuenen na lekken geheim rapport

3 februari 2016 om 15:14
nl
Het Nuenense gemeenteraadslid Hans Pijs is woensdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot het betalen van een voorwaardelijke boete van 750 euro voor het schenden van zijn ambtsgeheim. Dit betekent dat hij wanneer hij nog een keer in de fout gaat, dit bedrag moet betalen.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Justitie had twee weken geleden een onvoorwaardelijke boete geëist.
Pijs schond volgens de rechter opzettelijk zijn ambtsgeheim toen hij in september een geheim rapport, het zogenoemde KAFI-rapport, aan een journalist van het Eindhovens Dagblad gaf. Dit rapport gaat over vermeende fraude bij grondtransacties in de gemeente Nuenen.
Wilde algemeen belang dienenHet gemeenteraadslid verklaarde uit overmacht te hebben gehandeld. Hij wilde het algemeen belang van de inwoners van Nuenen dienen. Ook speelde voor hem een rol dat anderen bepaalde delen van het rapport al naar buiten hadden gebracht.
Volgens de rechtbank had de man zijn doel ook anders kunnen bereiken. Zo had hij kunnen proberen de geheimhoudingsplicht op te heffen. Pijs stapte echter naar de media.
'Integriteit gemeenteraad schade berokkend'De rechtbank rekent het Pijs in het bijzonder aan dat ‘hij de integriteit van de gemeenteraad ernstige schade heeft berokkend en afbreuk heeft gedaan aan het goed functioneren van het openbaar bestuur’.
Hij omzeilde volgens de rechter ‘eigenhandig en welbewust een democratisch proces’. Wat betreft de straf van een voorwaardelijke boete heeft de rechtbank meegewogen dat Pijs niet uit eigenbelang handelde, maar dat hij handelde onder grote druk van de inwoners van Nuenen. En uit oprechte bezorgdheid voor het algemeen belang.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.