Video

'Taskforce voor aanpak illegale puppyhandel'

3 februari 2016 om 16:17
nl
Er moet een taskforce komen voor de aanpak van de illegale handel in puppy’s. Dit is een idee van Henk van Gerven. Volgens het Tweede-Kamerlid voor de SP uit Oss wordt er te weinig gedaan aan misstanden in deze branche. Hij wilde zijn idee donderdagavond in de Tweede Kamer bepleiten, maar het debat dat hiervoor was gepland is uitgesteld.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Het team zou moeten gaan bestaan uit vertegenwoordigers van de politie, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming. Zij zouden sneller dan nu het geval is misstanden moeten opsporen.
'Netwerken opsporen door slim te rechercheren'"Het gaat om vijf inspecteurs, die de opdracht krijgen om door slim te rechercheren criminele netwerken in deze branche op te sporen. Ze zouden ook mensen mogen aanhouden", aldus Van Gerven, die er verder voorstander van is dat de taskforce contact gaat zoeken met instanties als Europol.
De parlementariër denkt dat de kosten geen obstakel hoeven te zijn. Het gaat om enkele tonnen per jaar, die uit de reserves van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betaald kunnen worden, meent hij. "Laat het maar eens een paar jaar aanzien."
Kamervragen na publiciteitOnder meer Omroep Brabant en het VARA-programma Zembla besteden geregeld aandacht aan misstanden in de hondenhandel. Hun berichtgeving is voor diverse politici al diverse keren aanleiding geweest om Kamervragen te stellen.
Deze week nog liet staatssecretaris Martijn van Dam in een reactie weten dat er ‘over bepaalde zaken met enige regelmaat contact is met andere lidstaten.’ De bewindsman meldde ook dat wordt verkend of, en hoe, er bij de Europese Commissie extra aandacht gevraagd kan worden voor de problematiek.
Witte lijst met bonafide handelarenVan Gerven gaat overigens ook voorstellen om een witte lijst aan te leggen met bonafide handelaren waar mensen die een hond willen aanschaffen geen risico lopen. Hiermee wordt voorkomen dat hondenliefhebbers een kat in de zak kopen. En dat kan hen volgens de initiatiefnemer veel ellende, verdriet en geld besparen. De Partij voor de Dieren kwam eerder met zo'n idee.
Het Kamerlid wil ook dat er onderhand werk gemaakt van het voornemen om malafide hondenhandelaren een houdverbod op te leggen. Dit betekent dat ze nooit meer honden mogen bezitten, laat staan verhandelen.
'Voordeel van de twijfel'Van Gerven hoopt dat collega-Kamerleden hem steunen wanneer het debat wel doorgaat. Hij vindt het lastig te bepalen in hoeverre Van Dam met zijn voorstellen wil instemmen. “Hij is betrekkelijk nieuw als bewindsman. Ik gun hem het voordeel van de twijfel. Nieuwe ronde, nieuwe kansen”, zo zegt de Ossenaar.Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.