Video

Carnavalsartiest zijn: wa schuift da?

3 februari 2016 om 20:01
nl
In de iTunes Top 100 staat maar één carnavalsliedje. Het nummer 'Feestmuts' van Snollebollekes prijkt op nummer 12, eenzaam tussen de pop- en dancedeuntjes. Van die inkomsten moet de carnavalsartiest het dus niet hebben, maar van wat dan wel?
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

"Als je veel geld wilt verdienen kun je beter advocaat worden", zegt Rob Kemps, beter bekend als de act Snollebollekes. "Maar dat geeft ook niet. Dit werk doe je niet voor het geld maar voor de lol."
Verkoop levert weinig op"Ik weet niet precies hoe het zit, maar van de iTunes-inkomsten moeten we het niet hebben. Met optredens verdienen we het meest, maar dat is natuurlijk ook het leukste, zo heb je direct contact met je publiek", zeg Kemps.
Ook Jeroen van Zelst herkent dat wel. "De tijden dat je een hoop geld verdiende aan de verkoop van cd's is wel voorbij. Mensen luisteren tegenwoordig vooral online en daar verdien je niks of weinig aan."
Wa schuift da?Snollebollekes heeft tijdens Carnaval ergens tussen de 25 en 30 optredens. Dat kost veel energie, maar levert hem ook veel op. "Je kunt als het waren zweven op de energie die je krijgt van het publiek." Ook Jeroen van Zelst zit lekker volgeboekt. "Het is veel optreden en in de auto zitten. Maar dat is niet erg, omdat ik doe wat ik leuk vind."
Als we de website bmebookings.nl mogen geloven, kost een optreden van een half uur van de artiest Snollebollekes bijna 2000 euro, exclusief btw en de muziekrechten. Van dit bedrag gaat een deel naar producers, platenbazen en een boel andere partijen.
Ter vergelijking een lijstje met artiesten.
Gebroeders Ko: 2795,- euroLawineboys : 2195,- euroDe Deurzakkers: 1950,- euroDennie Christian: 3195,- euroJeroen van Zelst: 895,- euro
Deze bedragen, maal het aantal optredens, en je hebt een beetje een idee wat zo'n weekje carnaval nou opbrengt.
'Ik kan er van rondkomen'Rob Kemps van Snollebollekes kan er wel van rondkomen. "Ik doe er geen ander werk naast. Ik ben bezig met optreden, voorbereiden en muziek schrijven. De piek ligt bij carnaval, maar ook op de zomer waar ik veel optreed in plaatsen als het Spaanse Loret de Mar."
Ook Jeroen van Zelst zou er van kunnen leven, maar werkt door de weeks bij een bedrijf in Waalwijk. "Gewoon om de vaste lasten te betalen en om niet te veel thuis te zitten, de optredens doe ik in het weekend."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.