Video

Bijna 400 kilo gevaarlijk gas per dag weggelekt bij Shell Moerdijk sinds eind november

4 februari 2016 om 07:42
nl
Shell Moerdijk heeft eind vorige week ontdekt dat er vanuit haar installatie het giftige ethyleenoxide in de buitenlucht is gelekt. Dat kwam door een afsluiter die op 21 november 2015 na reparatiewerkzaamheden had moeten worden afgesloten.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

De reparatiewerkzaamheden hielden verband met het stilleggen van één van de fabrieken op 11 november en het 2 weken later weer opstarten daarvan.
In totaal is ongeveer 25 ton van het schadelijke gas in kleine hoeveelheden weggelekt, zo heeft Shell Moerdijk woensdag bekend gemaakt. Dat komt neer op zo'n 380 kilo per dag, gedurende 2 maanden.
KankerverwekkendShell zegt dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid. Diverse bronnen zoals de brandweer, beschrijven ethyleenoxide als brandbaar, giftig en kankerverwekkend.
Shell geeft in de eigen berichten over het lek ook toe, dat ethyleenoxide bij langdurige blootstelling en hoge concentraties schadelijk is voor de gezondheid
Lek zat hoog genoegMaar omdat de afsluiter waaruit het gas ontsnapte 25 meter hoog is en de vluchtige gasvormige stof in de lucht snel verdunt, zou er op grondniveau volgens het bedrijf geen gevaar zijn geweest.
Daarom ook zou het lek pas na twee maanden zijn ontdekt. Shell heeft de autoriteiten van dit incident op de hoogte gesteld. De afsluiter is afgesloten, na de ontdekking van het lek op 27 januari.
ShampooEthyleenoxide wordt bij Shell Moerdijk geproduceerd en heeft tal van toepassingen, waaronder grondstof van wasmiddelen en shampoos.
Er wordt nog een extern onderzoek gedaan om de omvang van de lekkage, die nu door Shell is geschat, precies vast te stellen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.