Inwoners Orthen in Den Bosch in verzet tegen 'kabouterhuisjes' in oud-hoofdkantoor Zayaz

3 februari 2016 om 20:20
nl
Inwoners van Orthen in Den Bosch nemen een jurist in de arm om op te treden tegen de verbouwing van het voormalige hoofdkantoor van woningcorporatie Zayaz. Er komen mogelijk 68 appartementen in het gebouw, waaronder dertig woningen voor vergunninghouders met een verblijfsvergunning. Volgens de inwoners gaat het om 'kabouterhuisjes'.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Vergunninghouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen voor vijf jaar. Het idee is dat zij gaan samenwonen met dertig Nederlanders, die met spoed woonruimte moeten hebben. Zayaz verwacht dat de doelgroep vooral bestaat uit studenten, pas afgestudeerden en alleenstaanden.
'Woningen te klein'Een aantal bewoners is het echter niet eens met het plan om 68 appartementen te maken in het oude hoofdkantoor. Zij vinden de woningen in het gebouw veel te klein, zo laten ze weten aan Omroep Brabant.
In totaal 62 toekomstige appartementen zijn tussen de 20 en 25 vierkante meter en met name bedoeld voor eenpersoonshuishoudens. Zes zijn er bedoeld voor twee personen, en zijn tussen de 35 en 40 vierkante meter groot. De woningen blijven volgens de huidige plannen voor tien jaar in het voormalige Zayaz-hoofdkwartier.
Druk op woningmarktZayaz zegt bewust zoveel appartementen in het kantoorgebouw te willen maken, omdat de vraag naar tijdelijke en betaalbare woonruimte groot is. "Om ervoor te zorgen dat de druk op de woningmarkt kleiner wordt, kiest Zayaz ervoor om het pand zo optimaal mogelijk te benutten. Daarnaast is het financieel niet mogelijk om minder appartementen te realiseren", aldus de woningcorporatie.
Een aantal inwoners van Orthen verzet zich in een brief [PDF, 124kB] tegen de plannen. Volgens één van de actievoerders, Irmgard Heijmans, moet het aantal bewoners omlaag om het gebouw bewoonbaar te maken. "Ik ben er geweest, het is er echt heel klein." Ze benadrukt niet tegen vluchtelingen te zijn.
Verder vinden de inwoners dat de huisvesting niet voor tien jaar moet zijn, maar permanent moet worden. Dit is met name belangrijk voor de vluchtelingen, zo menen ze. Hierdoor zouden ze namelijk makkelijker kunnen integreren.
Pamfletten verspreidDe inwoners van Orthen hebben vorige week vijfhonderd pamfletten [afbeelding van één van de pamfletten] in de buurt verspreid, die onder andere achter ramen worden geplakt. Hiermee roepen ze Zayaz en de gemeente op om het voorlopige plan van de 68 appartementen in de ijskast te zetten.
"We zijn verder in gesprek met een jurist om officieel bezwaar aan te tekenen als de gemeente een vergunning verleent aan Zayaz", zo zegt Heijmans. Ze verwacht hier volgende week meer over te kunnen melden.
Gebouw sinds zomer vorig jaar leegHet oude hoofdkantoor van Zayaz aan de Ketsheuvel staat sinds juli vorig jaar leeg. De woningcorporatie heeft naar eigen zeggen verschillende mogelijkheden onderzocht voor het exploiteren van het gebouw. Uit onderzoek blijkt dat kleine en tijdelijke wooneenheden de beste optie zijn om aan de huidige vraag op de woningmarkt te kunnen voldoen, aldus Zayaz.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.