Groot azc in Heesch gaat er voorlopig niet komen, CDA stemt tegen

3 februari 2016 om 21:11
nl
De vestiging van een groot asielzoekerscentrum in Heesch is voorlopig van de baan. Een meerderheid in de gemeenteraad is tegen de opvang van vijfhonderd vluchtelingen. De CDA-fractie in de gemeente Bernheze maakte woensdag bekend dat zij tegen een voorstel van het college zal stemmen. Eerder al maakten de fracties van SP, Lokaal en VVD bekend tegen te zijn.
Profielfoto van Kapteijns Lobke
Geschreven door
Kapteijns Lobke

LEES OOK: 'Demonstraties zoals in Heesch gaan te ver'
"Na uitvoerig overleg en na afweging van alle beschikbare gegevens heeft de fractie van CDA Bernheze besloten dat ze niet akkoord zal gaan met het collegevoorstel over een asielzoekerscentrum in Heesch", zo viel woensdag te lezen in een persbericht van het CDA. Vijfhonderd asielzoekers voor de duur van tien jaar is te veel en te lang op die locatie vindt het CDA.
Varkens in de boomIn Heesch werd in januari gedemonstreerd tegen de mogelijke komst van een groot asielzoekerscentrum. Dat escaleerde volledig. Vuurwerkbommen en eieren vlogen door de lucht. Later volgden een kogelbrief bij de gemeente Bernheze op de mat en eerder werden dode varkens opgehangen in een boom.
LEES OOK: Dode varkens als protest tegen komst 500 vluchtelingen
Van Lith ziet deze keuze niet als zwichten voor relschoppers. "We hebben zelf al eerder gezegd dat we kritisch kijken naar de grootte van de opvang en de duur. Het moet kleinschaliger, je kunt het niet zomaar droppen in een gemeente. Je moet zoiets opbouwen met bewoners."
Van Lith verwijst ook naar commissaris van de Koning Wim van der Donk. "Hij zei eerder al: het massale dat het COA wil, past niet in de huidige situatie. In kleinschaligheid schuilt de kracht."
'Vluchtelingen laten integreren'Onlangs bezochten zo'n veertig politici en ambtenaren een opvanglocatie in Venlo. Dat bleek een uitvoering van opvang die het CDA niet ziet zitten. "Het was volledig afgeschermd, bewoners konden nergens naartoe en zaten op grote afstand. Als je mensen wilt laten integreren en ze iets wilt bieden, moet je vluchtelingen binnenhalen. Je moet ze mee laten doen in de kernen."
Over aantallen en locaties wil hij niet praten. Daarvoor is het volgens hem te vroeg. Hij wil juist met de inwoners van de dorpen hierover in gesprek.
'Zo groot mogelijke groep opvangen'Marko Konings van Politieke Partij Blanco is ook voorstander van kleinschaligere opvang in samenspraak met bewoners. "Als we een terrein aanwijzen moeten we buurtgenoten betrekken. Wat kan er in jullie buurt? Als er units komen, kunnen we ze dan stapelen of juist niet? Hoe groot mag het zijn?"
Konings denkt aan verschillende locaties waar grotere groepen worden opvangen. Hoeveel mensen er dan worden opgevangen is nog onduidelijk. "De hoeveelheid mensen is afhankelijk van hoeveel plekken er beschikbaar zijn. We doen ons uiterste best  om een zo groot mogelijke groep op te vangen."
Politiek krabbelt terugHet actiecomité 'Te veel en te lang' is blij dat het azc voor vijfhonderd asielzoekers niet doorgaat. "Hier hebben we het allemaal om gedaan. Het is duidelijk dat het anders moet. Nu gaan we kijken naar plan B", aldus woordvoerder Harm Ruijs.
Het is niet de eerste keer dat de politiek terugkrabbelt nadat relschoppers de toon zetten. In Steenbergen komt na flinke protesten geen asielzoekerscentrum voor 300 vluchtelingen. Maximaal 100 vluchtelingen met een verblijfstatus zijn wel welkom.  
Op 18 februari gaan de raadsleden met elkaar in gesprek over de opvang voor vluchtelingen in de gemeente Bernheze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.