Bierfanaten opgelet: deze maand heuse bieropleiding van start in Eindhoven

3 februari 2016 om 21:11
nl
Stichting Bieropleiding Nederland start deze maand een heuse bieropleiding in Eindhoven. De leerlingen krijgen les in de vele facetten van het bierbrouwen en het bier drinken. Dat gebeurt onder andere bij de Van Moll-bierbrouwerij en De Rooi Pannen in Eindhoven.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Nederlanders drinken vaker speciaalbier in plaats van gewone pils. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden voor bier in bijvoorbeeld de horeca. Dat zegt woordvoerder Henri Reuchlin van Stichting Bieropleidingen Nederland, de Stibon.
Stichting Bieropleidingen Nederland bestaat sinds 2009. De organisatie heeft het doel om de kennis over het bier en alles wat daarmee te maken heeft over te brengen. Het maakt daarbij niet uit of het om professionals of hobbyisten gaat.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=T4DemkirhhU]
Bier drinken met een doelIn Eindhoven krijgen vanaf 16 februari 25 leerlingen les in bierbrouwen en het bier drinken. Ze leren over de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden. Ook krijgen ze les in vergisting, de wetgeving en welk bier past bij welke maaltijd. Dat gebeurt in zes avonden.
"We kiezen bewust voor zoveel leerlingen, omdat het de bedoeling is dat we met z'n allen bier gaan drinken. Niet om er dronken van te worden, maar om te proeven en te leren welk biertje waarbij past", zo legt Reuchlin uit. "Dan is het beter als het een kleine groep is."
Dat er uitgerekend in Eindhoven een bieropleiding komt, is niet verwonderlijk. De stad speelt, net als andere plekken in Brabant overigens, de laatste jaren een belangrijke rol in de brouwwereld. Het aantal Brabantse brouwers neemt al jaren op rij fors toe.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=vFSEeIIoYaE]
Goeie plek"Verder is wat betreft locatie een uitstekende plek. Later dit jaar beginnen we ook in Gulpen een opleiding. In Breda is er eerder dit jaar al een begonnen", zo vertelt Reuchlin verder. Er zijn ook al opleidingen gestart in Amsterdam, Zwolle en Haarlem.
Wie interesse heeft in de opleiding, kan zich nog aanmelden. Reuchlin zelf geeft aan dat hij ook lesgeeft. "In de historie en de trends van het bier", zo verduidelijkt hij. Reuchlin is, behalve woordvoerder van de Stibon, ook voorzitter van de Week van het Nederlandse bier.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=n4nZXVGdmpE]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.