Video

College Nuenen gevallen, SP stapt eruit vanwege 'niet meer te lijmen vertrouwensbreuk'

4 februari 2016 om 08:13
nl
De coalitie in Nuenen is gesneuveld. De plaatselijke SP heeft woensdagavond besloten uit de coalitie met de partijen W70, D66 en GroenLinks in Nuenen te stappen. Dit nadat wethouder Paul Weijmans zijn ontslag indiende.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Volgens de wethouder is er sprake van een ‘niet meer te lijmen vertrouwensbreuk in het college’. De gemeenteraad is woensdagavond geïnformeerd over het besluit van de partij.
De SP laat in een verklaring weten de laatste maanden, maar in het bijzonder de laatste week geconfronteerd te zijn met persoonlijke en zakelijke tegenstellingen in het college van Nuenen.
'Niet meer werkbaar' Volgens fractievoorzitter Hein Kramer van de SP in Nuenen heeft de stap van de SP vooral te maken met het feit dat andere wethouders vorig jaar een deel van de portefeuille van Weijmans overnamen toen hij ziek was.
Toen hij na de zomer weer terugkwam, waren de anderen volgens hem niet bereid zaken weer aan hem te laten. Waardoor Weijmans zijn sociale portefeuille onvoldoende voor het voetlicht kon brengen. "Men ging met strakke gezichten met elkaar het collegeoverleg in. Niet meer werkbaar", zegt Kramer.  
Vervanging wethouder geen oplossingVervanging van wethouder Weijmans door een partijgenoot kan de bestuurlijke situatie in Nuenen volgens de partij niet verbeteren. Ook vindt de SP het onvoldoende wat er tot nu toe van het coalitieakkoord tot stand is gekomen.
De andere coalitiepartijen zijn volgens een gezamenlijke verklaring 'enorm verrast' door het besluit. Zij komen later donderdag met een verklaring. In de afgelopen maand sneuvelde ook in Geldrop-Mierlo en in Eersel al het college.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.