Dorpsraad Moerdijk verbaasd over gaslek bij Shell: vooral knauw in vertrouwen

4 februari 2016 om 10:03
nl
Inwoners van Moerdijk reageren verbaasd op het nieuws dat er de afgelopen maanden in totaal zo’n 25 ton giftig gas is weggelekt bij Shell Moerdijk. Raymond Cools van de dorpsraad beaamt dat het gebeuren vooral een knauw in het vertrouwen in Shell is.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Cools geeft donderdagochtend aan dat hij het nieuws van het weglekken van het giftige gas moest vernemen uit de media. Shell heeft de dorpsraad zelf niet geïnformeerd.
Woensdag maakte Shell bekend dat het gas weglekte nadat op 21 november vorig jaar na reparatiewerkzaamheden een afsluiter open was blijven staan. In totaal kwam per dag 380 kilo van het giftige ethyleenoxide in de buitenlucht terecht. Een lek dat pas vorig week door het bedrijf zelf werd ontdekt.
'Hoe kon het gebeuren?'“Hoe heeft het kunnen gebeuren?" Vraagt Cools zich af. “Dit zeker nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport afgelopen zomer heeft aangedrongen op een betere veiligheidscultuur bij Shell.” Een rapport dat werd opgesteld na de grote brand bij Shell in 2014.
De dorpsraad noemt het dan ook ‘navrant’ dat ze een paar maanden na het verschijnen van dat rapport alweer moet horen dat er weer iets is gebeurd.
Nog veel vragenDe dorpsraad wil nu vooral van Shell weten hoe een en ander in de toekomst kan worden voorkomen. Ook vraagt Cools zich af hoe het twee maanden heeft kunnen duren voordat Shell het lek heeft ontdekt.
Shell zegt dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid. De giftige stof is kankerverwekkend, maar volgens het bedrijf zijn er geen schadelijke concentraties gemeten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.