Eigenaar gestolen touringcar overladen met tips, maar verdwenen bus heeft veel dubbelgangers

4 februari 2016 om 13:12
nl
Als hij heel eerlijk is, verwacht de directeur van Maaskant Reizen in Lith niet dat hij de bus van het bedrijf die begin deze week in Parijs werd gestolen nog terug zal zien. Wel hebben zich de afgelopen dagen een aantal mensen gemeld die dachten de gestolen bus te hebben gezien. Op verschillende plekken in Europa.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Het ging dan volgens directeur Richard Smits steeds om een andere bus. “Op het moment rijden er namelijk twintig bussen van ons kriskras door Europa. En die zien er allemaal hetzelfde uit”, vertelt hij donderdagochtend.
Dinsdag verspreidde de touroperator via Facebook een opsporingsbericht van de gestolen bus. Een bericht dat volgens Smits inmiddels 200.000 keer is gelezen en 2400 keer gedeeld. Van de gestolen bus met kenteken 38-BBT-5 ontbreekt sinds de diefstal in Parijs echter ieder spoor.
'Ergens in een loods of overgespoten'Smits verwacht dat de touringcar inmiddels 'ergens in een loods staat'. "Dat er onderdelen zijn uitgehaald. Of dat hij zelfs al is overgespoten."
LEES OOK: Vermist: donkerblauwe touringcar van Maaskant Reizen in Lith, laatst gezien in Parijs
De diefstal is een behoorlijke strop voor de touroperator. Smits schat de waarde van de bus op 240.000 à 250.000 euro.
Geen volgsysteem“En hoewel het voertuig is verzekerd, hebben we wel te maken met een fors eigen risico.” Het geld is volgens de directeur echter niet het ergste. “Over zes weken begint voor ons het hoogseizoen. En dan missen we dus een bus. En gezien de levertijden van een touringcar hebben we dan nog geen vervanger.”
De gestolen bus was volgens de directeur niet uitgerust met een volgsysteem. “Wil zo’n systeem effectief zijn dan is het erg duur. Ook wordt een dergelijk systeem door verzekeraars niet geëist.”
Populair bij dievengildeVan Maaskant Reizen is niet eerder een bus gestolen. Maar dit type touringcar is volgens Smits zeker populair bij het dievengilde. “Meestal gaan ze echter voor witte exemplaren. Een donkerblauwe bus zoals de onze is immers veel moeilijker onherkenbaar te maken. In het geval van een witte is dit een kwestie van wat stickers plakken. We waanden ons dus veilig.”
Opmerkelijk is het volgens de directeur dat een bus van hetzelfde type afgelopen augustus ook in Parijs werd gestolen. Een exemplaar van hetzelfde bouwjaar, sterker nog: het kenteken verschilde slechts één cijfer.
Naar Oost-Europa?En je raadt het al. Deze bus is nooit meer teruggevonden. Veel gestolen exemplaren eindigen volgens Smits ergens in Oost-Europa. In Roemenië bijvoorbeeld.
“Grote kans dat ook die van ons inmiddels daar te vinden is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.