Video

Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt lek kankerverwekkend gas bij Shell in Moerdijk

4 februari 2016 om 17:54
nl
De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat de uitstoot van ethyleenoxide bij Shell Moerdijk onderzoeken. Ook de provincie laat 'met hoge prioriteit' onderzoeken hoeveel kankerverwekkend gas er precies is weggelekt bij Shell. Dit kan enige tijd duren, omdat de berekening ervan ingewikkeld zou zijn. Voorlopig is niet duidelijk wat er precies fout is gegaan.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Shell maakte woensdag bekend dat er na 21 november een afsluiter open was blijven staan na reparatiewerkzaamheden. Hierdoor kwam, volgens recente berekeningen, dagelijks 380 kilo van het giftige ethyleenoxide in de buitenlucht terecht. Shell wist hier pas vorige week zelf van.
LEES OOK: 'Dit kan niet langer', debat in Tweede Kamer over gaslek Shell in Moerdijk
Waarschijnlijk geen gevaar voor de gezondheidVolgens Shell was er nooit sprake van een risico voor de volksgezondheid. De grenswaarde waarbij er sprake zou zijn voor een gevaar, werd volgens het concern namelijk niet overschreden. Dit is ook de reden dat Shell het eerder zelf niet opmerkte.
De grenswaarde werd niet overschreden, doordat de installatie zo was ingericht dat de afsluiter op zo'n 25 meter hoogte was geplaatst. Hierdoor bereikte de concentraties ethyleenoxide die in de buitenlucht terechtkwamen volgens Shell geen kritische waarden op de grond. Dit is belangrijk om te weten, omdat ethyleenoxide bij een bepaalde dosis kankerverwekkend kan zijn.
Onderzoeksraad voor VeilgheidHet gaslek wordt gezien als zwaar ongeval volgens de zogenoemde Seveso III-richtlijn. Dat betekent dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid altijd een onderzoek instelt.
De onderzoeksraad gaat onder meer de oorzaak van het gaslek proberen te achterhalen.
Eind januari pas ingelichtDe provincie laat tegenover Omroep Brabant weten dat de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, die op gezag van de provincie Shell controleert, op 27 januari om een uur 's nachts op de hoogte is gesteld van het lek. Dat was namelijk ook het moment dat Shell zelf ontdekte dat er iets mis was.
De omgevingsdienst seinde meteen erna de gemeente Moerdijk, de brandweer, de Inspectie SZW en het Openbaar Ministerie in. De dienst onderzoekt momenteel dus nog hoeveel ethyleenoxide, een grondstof voor onder meer shampoo, er precies is weggelekt, hoewel de schade op dit moment lijkt mee te vallen.
Intern onderzoekShell gaat intussen wel diep door het stof. Manager Paul Buijsingh meldde: “Ik ben zeer teleurgesteld dat dit incident heeft kunnen plaatsvinden en heb intern een onderzoek ingesteld om te achterhalen hoe dit – ondanks alle voorzorgsmaatregelen – toch heeft kunnen gebeuren.”Alarmbellen‘Onbestaanbaar’, dat was het eerste woord wat Jac Klijs, burgemeester van Moerdijk,  te binnen schoot toen hij hoorde van de emissie. “Het terrein is pas vernieuwd en kort na de opening gaat het al mis”, zegt Klijs. “Hoe kan het met de huidige techniek dat zo’n afsluiter twee maanden openstaat? Waarom zijn niet alle alarmbellen gaan rinkelen? Klijs wil zo snel mogelijk van de GGD weten welke gezondheidsrisico’s de inwoners van Moerdijk hebben gelopen. “Dat is mijn eerste zorg.”
Uit een eerder onderzoek was al gebleken dat de veiligheidsinstructies bij Shell niet in orde zijn. “Veiligheid is de verantwoordelijkheid van Shell. Dit soort incidenten moeten we niet aan de lopende band hebben”, aldus Klijs.  “Natuurlijk gaan we nog in gesprek met de directie van Shell. Ik wil niet horen dat de veiligheid moet verbeteren. Ik wil horen dat het verbeterd is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.