Chipfabrikant NXP uit Eindhoven profiteert van sterkere vraag naar hoogwaardige chips

4 februari 2016 om 13:08
nl
Chipfabrikant NXP heeft afgelopen jaar geprofiteerd van een sterke vraag naar hoogwaardige chips voor met name auto's en apparaten met een beveiligde internetverbinding. Het Eindhovense bedrijf zag de omzet met 8 procent toenemen tot 6,1 miljard dollar (5,5 miljard euro), maakte het donderdag bekend.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De nettowinst is over heel 2015 verdrievoudigd tot ruim 1,5 miljard dollar. NXP had tegen het einde van het jaar last van de tragere groei in China, maar dat had minder invloed op de resultaten dan bij veel concurrenten. Toch zijn de verkopen in de laatste maanden van het jaar stevig teruggelopen, zei topman Guido Dierick van NXP Nederland in een toelichting op de resultaten.
OmzetplusjeVeel klanten van NXP bouwden de laatste tijd voorraden af met het oog op de troebele economische vooruitzichten. Dat effect lijkt inmiddels af te nemen. "We zien het langzaam lichter worden aan de horizon", zei Dierick.
In het lopende kwartaal verwacht het bedrijf op eigen kracht weer een omzetplusje te behalen. "Maar dat mag ook wel na zo'n zwak vierde kwartaal."
GroeiHoewel de nabije toekomst omgeven is door onzekerheid, ziet het bedrijf op termijn genoeg ruimte voor verdere groei. Daarbij wordt ook gerekend op een fikse bijdrage van Freescale, de Amerikaanse branchegenoot die eind vorig jaar definitief werd ingelijfd. Door die deal ter waarde van zo'n 12 miljard dollar is de voormalige chipdivisie van Philips in één klap een toptienspeler in de mondiale chipsector geworden.
Momenteel is NXP bezig de twee organisaties in elkaar te schuiven. Dat kost wereldwijd enkele honderden banen, waarvan zo'n 150 in Nederland, aldus Dierick. Het gaat in ons land vooral om kantoorfuncties. De fusie moet op termijn leiden tot kostenvoordelen die oplopen tot een half miljard per jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.