Een terugblik op de onstuimige politieke situatie in Nuenen

4 februari 2016 om 16:34
nl
Nuenen is opnieuw het toneel gebleken van onrustige politici. Deze week bereikten de verhoudingen tussen bestuurders het kookpunt. De coalitie hield hierdoor geen stand meer. Een terugblik op de onstuimige politieke situatie in het dorp, dat meer dan andere Brabantse gemeenten lijkt te kampen met strubbelingen.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De oorzaak voor de val van de coalitie is een vertrouwensbreuk in het college die niet meer te lijmen zou zijn. SP-wethouder Paul Weijmans diende zijn ontslag in, omdat de coalitieleden zowel persoonlijk als zakelijk niet meer door een deur konden.
Geen ruimteTegen Omroep Brabant laat Weijmans donderdag weten dat hij en zijn SP, die nog niet zo lang in de Nuenense politiek zitten, de gebaande paden nog niet zo goed kennen. Het ontbreekt ze nog aan bestuurlijke ervaring. Wel zegt Weijmans dat politici elkaar te weinig ruimte gunnen. "Daar ontbreekt het aan."
Het vervangen van Weijmans door een andere politicus zou de frictie tussen de partijen niet oplossen, meent de SP. Bovendien zegt de partij dat er te weinig van het coalitieakkoord terecht is gekomen. Daarom trekt de partij de stekker uit het bewind van Nuenen.
LEES OOK: College Nuenen gevallen, SP stapt eruit vanwege 'niet meer te lijmen vertrouwensbreuk'
Coalitiepartijen verrastDe andere coalitiepartijen - W70, D66 en GroenLinks - zeggen enorm verrast te zijn door het besluit. In een eerste verklaring zeggen ze dat het besluit van de SP de bestuurbaarheid van de gemeente Nuenen wat de partijen betreft enorm schaadt. "En dan doelen wij specifiek op onze gezamenlijke verantwoordelijkheid." De partijen komen donderdagavond met een gezamenlijke verklaring.
Eerder kwamen de spanningen tussen de politici in Nuenen ook al op scherp te staan. Oorzaak was toen een geheim rapport over fraude dat door een raadslid openbaar werd gemaakt. Het lid vond dat het algemeen belang werd geschaad door het rapport geheim te houden.
Kromme situatieHet gevolg was dat er 'een kromme situatie' ontstond in Nuenen. Terwijl de gemeenschap het uitvoerig had over de fraude, hielden de gemeenteraadslieden hun kaken stijf op elkaar. Ze moesten wel, want een geheimhoudingsplicht dwong ze daartoe.
Het desbetreffende raadslid, Hans Pijs, is veroordeeld door de rechtbank Den Bosch. Hij moet 750 euro betalen zodra hij weer zijn ambtsgeheim schendt. Hij kreeg de straf, omdat het raadslid ook de keuze had kunnen maken de geheimhoudingsplicht op te heffen. In plaats hiervan zocht hij meteen contact met de media.
LEES OOK: Voorwaardelijke boete voor gemeenteraadslid Nuenen na lekken geheim rapport
Politiek Nuenen vaker in opspraakVoor Pijs waren er meer incidenten die de raad in Nuenen in verlegenheid bracht. In 2013 berichtte Omroep Brabant uitvoerig over de politieke situatie toen. Destijds ontstond het beeld dat de politiek in het dorp bij Eindhoven 'door en door verrot' was.
Een jaar eerder riep de toen kersverse burgemeester Maarten Houben de gemeenteraadsleden al op het matje. Toen al bleek dat de onderlinge verhoudingen van de raadsleden te wensen overlieten. Commissaris van de Koning Wim van de Donk werd toen ingeschakeld om orde op zaken te stellen.
LEES OOK: 'Politiek Nuenen is een beerput die steeds harder gaat stinken'
Vragen uitgezetOmroep Brabant heeft vragen uitgezet voor meer duiding bij burgemeester Houben en de provincie over de recente strubbelingen in de gemeenteraad. De burgemeester heeft laten weten zich afzijdig te willen houden in een zaak die vooral speelt bij de partijen, en wil dus geen commentaar geven. De provincie heeft tot dusver niet gereageerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.