'Dit kan niet langer', debat in Tweede Kamer over gaslek Shell in Moerdijk

4 februari 2016 om 18:18
nl
Er komt een debat in de Tweede Kamer over de veiligheid van Shell in Moerdijk. Het debat is aangevraagd door Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66. Aanleiding voor haar is het recente nieuws dat bij Shell maandenlang ongemerkt een kankerverwekkend gas weg kon lekken.
Geschreven door

Van Veldhoven noemt de situatie bij Shell 'zorgwekkend'. "We hadden al het incident in november met de brand en het affakkelen bij Shell Moerdijk. Nu hebben we dan het nieuws over langdurig gaslek. Dit kan niet blijven doorgaan."
"Ik wil van de minister weten hoe we ervoor gaan zorgen dat bedrijven die zeggen dat veiligheid belangrijk is, dit toch laten gebeuren. Want mensen maken zich zorgen en dat snap ik hartstikke goed", zo vertelde ze op Omroep Brabant Radio.
'Shell heeft interne controle niet op orde'Het Kamerlid wil weten waarom gerenommeerde bedrijven als Shell de interne controle niet op orde hebben. Volgens Van Veldhoven laat de informatievoorziening van Shell aan de bevolking ook te wensen over. Ze heeft daar al vragen over gesteld aan de regering.
Eigenlijk zou de Tweede Kamer deze week al met staatssecretaris Dijksma van milieu praten over de veiligheid bij grote chemische bedrijven. Maar dat overleg is uitgesteld tot het najaar. Daar wil D66 niet op wachten.
LEES OOK: Bijna 400 kilo gevaarlijk gas per dag weggelekt bij Shell Moerdijk sinds eind november
Kankerverwekkende stofShell maakte woensdag bekend dat er na 21 november een afsluiter open was blijven staan na reparatiewerkzaamheden. Hierdoor kwam, volgens recente berekeningen, dagelijks 380 kilo van het giftige ethyleenoxide in de buitenlucht terecht. Shell wist hier pas vorige week zelf van.
Ethyleenoxide kan bij een bepaalde mate kankerverwekkend zijn. Shell zegt dat er nooit sprake is geweest van een risico voor de volksgezondheid, maar de provincie laat dit momenteel onderzoeken. Het bedrijf liet eerder donderdag aan Omroep Brabant weten dit 'hoge prioriteit' te geven.
LEES OOK: Dorpsraad Moerdijk verbaasd over gaslek bij Shell: vooral knauw in vertrouwen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.