Video

Oppositie gemeenteraad Nuenen niet tevreden met uitleg coalitiepartijen over breuk in college

4 februari 2016 om 23:17
nl
De overgebleven coalitiepartijen in Nuenen hopen volgende week met een plan te komen om de politieke situatie in de gemeente weer vlot te trekken. Fraktievoorzitter Stultiëns van W70 noemde donderdagavond de situatie na de breuk met coalitipartner SP "een pijnlijke politieke realiteit".
Profielfoto van Hermans Jacqueline
Geschreven door
Hermans Jacqueline

SP-wethouder Weijmans stapte eerder deze week op. Na een paar maanden van ziekte keerde hij terug maar vindt nu dat zijn portefeuille te veel is uitgekleed door zijn collega's.
Voor de zoveelste keer is het dus hommeles in Nuenen. En sommige politici lijken er nu klaar mee. "Ik denk dat de gemeente inmiddels te klein is om nog zelfstandig te blijven", zegt Hans Pijs van de gelijknamige lijst. "Dus ik ben voor fusie of annexatie. Dit is een hopeloze zaak."
Onderlinge verstandhouding raadsleden beterNa jaren van gedoe en gekissebis tussen raadsleden onderling, onder toezicht stelling van de provincie, na gedoe over een geheim fraudedossier en zelfs een strafrechterlijke veroordeling van raadslid Pijs voor lekken daarover naar de pers, leek het wat beter te gaan. "We hebben als raad pas geleden nog geconcludeerd dat de onderlinge verstandhouding stukken beter is", memoreert Ralf Stultiëns van coalitiepartij W70.
Daar was donderdagavond niet heel veel van te merken toen de overgebleven coalitiepartijen W70, D66 en GroenLinks met een verklaring kwamen. Het opstappen van wethouder Weijmans noemt de coalitie het gevolg van een 'arbeidsconflict'. En de SP besloot dat doorgaan geen zin had, ook niet met een andere wethouder. De opgestapte wethouder zelf noemt het 'een integeriteitskwestie'.
'Breuk college omgeven door mist'Met name de oppositie wilde weten wat er nou is gebeurd in het college van Nuenen. Pijs: "Er is niets duidelijk geworden vanavond. Ik vind dat ze om de hete brei heen draaien. De breuk in het college is omgeven door mist." Maar fractievoorzitter Stultiëns zei bij herhaling: "De vier fracties noemen het een arbeidsconflict. Je kunt het aan mij en aan mijn twee collega's van GroenLinks en D66 vragen maar wij zitten niet in het college dus wij weten het niet."
Even leken de nevelen op te trekken toen burgemeester Houben het woord nam. Maar hij bracht geen duidelijkheid. "Ik weet niet wat oud-wethouder Weijmans bedoelt met 'integeriteitskwestie'. Ik heb het hem gevraagd maar tot nu toe geen antwoord gekregen", aldus Houben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.