Duizenden valse 'neutbonnen' onderschept in Roosendaal: vier jongeren aangehouden

5 februari 2016 om 07:08 • Aangepast 21 november 2020 om 12:54
nl
Vlak voor carnaval blijken in Roosendaal duizenden valse 'neutbonnen' in omloop te zijn. De politie heeft voor de zwendel met de drankbonnen in de nacht van donderdag op vrijdag een 17-jarige jongen uit Wouw gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht de valse bonnen te hebben verspreid. Of hij de bonnen ook heeft gemaakt, wordt nog onderzocht.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Vrijdagochtend laat de politie weten dat er in het centrum van Roosendaal nog drie verdachten zijn aangehouden. Wat hun rol precies is, wordt nog onderzocht. Zij hebben in elk geval geprobeerd met de valse bonnen te betalen.
Het gaat om jongens van 16, 17 en 18 uit Rucphen en Roosendaal. Zij zaten vrijdagochtend nog vast op het bureau. Vrijdagmiddag werd een vijfde verdachte opgepakt: een 18-jarige man uit Kruisland. Met neutbonnen kunnen feestvierders tijdens carnaval in de stad hun drankje betalen. De bonnen kosten 25 euro per twaalf bonnen.
Meldingen over valse bonnenVanuit kroegen in de stad kreeg de politie donderdagavond diverse meldingen over valse bonnen. Volgens een woordvoerder reden om de zaak te onderzoeken. Al snel kwam de politie op het spoor van de 17-jarige verdachte uit Wouw.

Wachten op privacy instellingen...

In totaal zijn 7800 drankbonnen in beslag genomen, maar de politie denkt dat er nog veel meer in omloop zijn. De bonnen zijn thuis bij de jongen uit Wouw in beslag genomen. Ook heeft hij vervolgens zelf nog een aantal bonnen op het bureau afgeleverd.
Nepbonnen donkerder van kleurDe drankbonnen zijn te koop en te gebruiken vanaf de Priense Swaree, nu twee weken geleden. "Ik stond in het café aan de bar en ik zag de ene na de andere valse neutbon er tussenuit gepikt worden", laat een Tullepetaon voor wie carnaval vannacht al begon weten aan Omroep Brabant. "Het was bizar!"
De valse bonnen zijn vrij goed te onderscheiden van de echte. De nepbonnen zijn veel donkerder van kleur. En onder UV-licht wordt duidelijk dat ze geen watermerk hebben.

De politie waarschuwt dat betalen met de valse bonnen strafbaar is. Probeer je te betalen met valse bonnen dan is de kans volgens een woordvoerder groot dat je wordt aangehouden. Carnavalsvierders wordt gevraagd goed op te letten.
Alle cafés die zijn aangesloten bij de Vereniging Horeca Oude Markt (VHOM) in Roosendaal geven de echte neutbonnen uit en nemen deze ook in. Dit zijn behalve cafés aan de Oude Markt ook cafés in andere straten.
Meer aanhoudingen verwachtDe politie sluit niet uit dat binnenkort nog meer verdachten worden aangehouden. Behalve de vier jongeren die in de nacht van donderdag op vrijdag zijn aangehouden, hebben zich volgens een woordvoerder van de politie nog twee jongens gemeld op het bureau.
Het gaat om twee 16-jarigen uit Roosendaal. Zij zijn niet aangehouden, maar moeten zich later wel melden op het bureau om uitleg te geven over hun rol in de zaak.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.