Noodverordening Heesch na azc-protest twee weken verlengd - Omroep Brabant

Noodverordening Heesch na azc-protest twee weken verlengd

5 februari 2016 om 10:23
nl
De noodverordening in een deel van Heesch blijft gelden tot en met 19 februari. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, hebben dit besloten. De noodverordening liep aanvankelijk tot en met 4 februari.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De maatregel, die donderdag werd genomen, houdt in dat demonstraties niet zullen worden geduld en dat oproepen tot samenscholingen evenmin wordt toegestaan.
Extra raadsvergaderingHet besluit is vooral genomen met het oog op de extra raadsvergadering van 18 februari waarin de raad een besluit neemt over de komst van een asielzoekerscentrum, zo meldt een woordvoerster van de gemeente.
Volgens burgemeester Marieke Moorman is de stap mede op advies van de politie gezet, zo zegt ze in het Brabant Dagblad. "Er komen nog steeds signalen dat de openbare orde verstoord kan worden", aldus Moorman. Zowel de gemeente als de politie wil inhoudelijk geen toelichting geven op die 'signalen'.
'Geen specifieke dreigingen'In een reactie op dit krantenartikel laat een woordvoerster van de gemeente het volgende weten: "Er zijn op dit moment geen specifieke dreigingen, maar in de aanloop van de vergadering kan de openbare orde worden verstoord. Daarom hebben we dit besluit genomen". B en W zeggen verder dat de festiviteiten rondom carnaval 'gewoon' doorgaan.
De beslissing van B en W komt op de dag nadat ze hadden bekend gemaakt vast te houden aan het voorstel om in Heesch de komende tien jaar vijfhonderd vluchtelingen op te vangen. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet dit niet zitten. Op 18 februari neemt de raad hierover een besluit in een extra vergadering.
Compleet uit de handHet plan van het college om zo’n groot asielzoekerscentrum toe te staan, houdt het dorp al weken bezig. Toen het voornemen bekend werd, werden uit protest twee dode varkens opgehangen. Ook liep een demonstratie tegen het voornemen compleet uit de hand.
Na afloop werden drie mannen aangehouden, een van hen is inmiddels veroordeeld. De politie is nog steeds bezig met een onderzoek. Het is niet bekend of hierbij ook camerabeelden worden gebruikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.