Video

Asielkinderen Overloon beleven hun eerste carnaval: 'Als vader word ik hier zo gelukkig van'

5 februari 2016 om 15:26
nl
In Overloon hebben veertig kinderen uit het azc Overloon hun eerste carnavalsfeestje beleefd. De leerlingen van de Josefschool kregen de afgelopen weken met Powerpoint-presentaties en filmpjes les in hoe ze dat gekke feestje eigenlijk moeten vieren. Eenmaal gekleed in een kostuum, bleken de asielkinderen zich prima te kunnen vinden in het feestgedruis.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

De Josefschool voorzag de kinderen van een feestkostuum en schmink. Voor het eerst sinds ze de ellende in hun thuisland zijn ontvlucht, maakten de leerlingen uit Syrië en Eritrea zich op voor een feestje.
"We hebben met ze gedanst, maskers gemaakt en verkleed. Met handen en voeten hebben we uitgelegd wat carnaval is", zegt lerares Manon Verhoeven.
Samen feest vieren "Carnaval", roepen twee kinderen uitgedost in een cowboypak. Het zijn een van de weinige woorden Nederlands die ze nu nog spreken. "Maar over een maand kunnen ze al wel een aardig woordje Nederlands", zegt schooldirecteur Jochem Gerrits. Hij is er trots op dat Overloon de asielzoekers omarmt tijdens het carnaval. "Dit zijn feesten die we samen vieren."
Tijdens de carnavalsoptocht van de Josefschool is publiek gegarandeerd. Ook de vaders en moeders van de asielkinderen staan langs de kant. "Dit is voor het eerst in mijn leven dat ik carnaval zie. Ik hoop de volgende keer zelf mee te doen, net als al deze mensen hier. Dan zal ik gelukkig zijn", vertelt Khalil uit Syrië.
Vakantie Gelukkig zijn de leerlingen van de Josefschool ook, want het is carnaval en ze zijn een week vrij. Opluchting voor de leerlingen die een thuis hebben.
Schooldirecteur Gerrits: "Maar voor de asielkinderen is de vakantie vervelend, want ze zitten in een kleine ruimte en hebben dan niets te doen. Carnaval vieren is er voor de meesten niet bij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.