TU Eindhoven-studenten gaan voor eerste bierkrattenbrug ter wereld over water

5 februari 2016 om 16:08
nl
Studenten van de TU/e doen in april een poging om de eerste bierkrattenbrug over water te bouwen. De brug over de Dommel in Eindhoven moet een overspanning krijgen van tenminste 27 meter, waarmee het huidige record van de concurrentie uit Delft met vijf meter zou worden verbroken.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

De studenten van de TU-Delft bouwden vorig jaar een bierkrattenbrug met een overspanning van 22,15 meter. Daarmee werd het record dat jaren in handen was van de TU/e, verbroken.
Recordoorlog Eindhoven - DelftTU/e'ers zetten in 2012 een brug van 19,55 meter neer. Dat was een forse verbetering van het eigen record van 12,6 meter uit 2005. De Eindhovenaren zijn dan ook niet bepaald onder de indruk van het nieuwe record van de Delftse studenten: drie meter extra in drie jaar tijd.
De bouwkundestudenten van de TU/e willen er nu een schepje bovenop doen en iets spectaculairs neerzetten. Niet alleen met een paar meter méér, maar ook door de eerste bierkrattenbrug over water te bouwen.
Kratjes los tegen elkaarUitgangspunt van het ontwerp wordt net als in 2012 een zogenoemde kettingboog. De kratten worden niet verlijmd of vastgeschroefd, maar in de boog liggend op hun kant, in elkaar geschoven.
Twee metershoge torens aan weerszijden - gemaakt van kratten met gevulde flesjes water - moeten het geheel bij elkaar houden als de ondersteunende steigerconstructie wordt weggehaald.
Over de DommelDe brug krijgt een plek over de Dommel tussen het Limbopad in Eindhoven en de fietsbrug. En dat brengt de nodige beperkingen en uitdagingen met zich mee. De bouwers mogen niet in de Dommel zelf komen; er mag tijdens de bouw zelfs geen kratje in het water vallen.
Ook mag er niet worden gegraven op de oevers, ter bescherming van flora en fauna. En er moet rekening worden gehouden met beschermde vleermuizensoort die er bivakkeert.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.