Veiligheidsregio waarschuwt: 'Geen hoge praalwagens laten rijden bij windkracht 6'

6 februari 2016 om 01:50 • Aangepast 21 november 2020 om 12:53
nl
De veiligheid staat op het spel als hoge praalwagens deelnemen aan carnavalsoptochten terwijl er windkracht zes of hoger wordt voorspeld. Dat meldt de veiligheidsregio op basis van adviezen van onder meer het KNMI en een Brabants hijskraanbedrijf. “Mensen kunnen gewond raken als er allerlei objecten door de wind losvliegen”, waarschuwt de veiligheidsregio vrijdagavond.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

In samenwerking met de politie en de brandweer zijn de risico’s en de gevaren van het laten doorgaan van de optochten in kaart gebracht. Het grootste risico van het laten rijden van hoge praalwagens is dat draaiende en losse elementen kunnen omvallen en op mensen terecht kunnen komen.
Windkracht vijfIn steden met smalle straatjes kan daardoor grote paniek ontstaan in de menigte, zegt de veiligheidsregio. Al vanaf windkracht vijf moeten carnavalsorganisaties daarom streng overwegen om ‘windgevoelige wagens’ meteen van deelname uit te sluiten.
Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen moeten de carnavalsorganisaties en de gemeenten op korte termijn in overleg, adviseert de veiligheidsregio. Want uiteindelijk zijn die partijen hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid van de optochten.
ZIE OOK: Winderige maandag: gaan de grote optochten wel door?
Gevaarlijke objectenDaarnaast luidt het advies om vooraf kritisch de route van de optocht te controleren op risicovolle plekken voor hoge praalwagens en op eventuele gevaarlijke objecten langs de route. Zeker met de extreme weersverwachtingen in het achterhoofd.
Inmiddels zijn de Brabantse carnavalsorganisaties en de gemeenten op de hoogte van het advies. In onder meer Oss, Den Bosch en Tilburg wordt de komende dagen een besluit genomen over het wel of niet laten doorgaan van de optochten.

Wachten op privacy instellingen...

Ongeluk met praalwagenIn Tubbergen (Overijssel) raakten vrijdagavond drie mensen gewond bij een ongeluk in de carnavalsoptocht. Ze zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Tijdens de verlichte optocht viel (een deel van) een praalwagen om. Of dit door de wind komt, is niet duidelijk. De optocht werd na het ongeval weer hervat.
ZIE OOK: Windvlagen dreigen optochten zondag parten te spelen: optocht in Oss mogelijk eerder van start
Windkracht vijfVoor maandag verwacht MeteoGroup een gemiddelde windkracht vijf. Waar de deskundigen echter met name voor waarschuwen zijn windstoten met een kracht van 75 kilometer per uur.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.