Dreun voor misdaadbestrijding Brabant: ervaren officier verzon mogelijk zijn eigen doodsbedreiging

6 februari 2016 om 01:50 • Aangepast 21 november 2020 om 12:52
nl
Officier van justitie Lucas van Delft heeft mogelijk onder een valse naam melding gedaan dat criminelen van plan waren hem te vermoorden. Het Openbaar Ministerie Zeeland West-Brabant is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de ervaren officier die al acht jaar belast is met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Een woordvoerder van justitie heeft dit bevestigd na berichtgeving van NRC.
'Ik heb fouten gemaakt'Na de melding van 12 november vorig jaar heeft de politie zeer uitgebreide beveiligingsmaatregelen genomen terwijl achteraf niet duidelijk was of er wel echt een dreiging was. Van Delft is hangende een strafrechtelijk onderzoek geschorst.
Van Delft, die onder meer ruim vijf jaar onderzoek heeft gedaan naar The Grass Company, is gedurende het strafrechtelijk onderzoek geschorst. Justitie verdenkt hem formeel van het delict ambtsdwang. Daar staat een straf van maximaal vier jaar cel op.
ZIE OOK: ‘Dit werpt ander licht op zaak Van Laarhoven’, advocaat geschokt om onderzoek officier van justitie
'Mijn beste officier zet zich buiten spel'De hoofdofficier van justitie in Breda, Charles van der Voort, zegt tegenover NRC ‘te betreuren dat één van mijn beste officieren zichzelf zo buiten spel heeft gezet’. De huidige zaken van Van Delft zijn in de tussentijd overgenomen door collega’s.
In het interview zegt Van Delft 'ruiterlijk te erkennen' dat hij fouten heeft gemaakt. Hij zegt dat hij zelf bij de politie is gaan melden dat hij om het leven zou worden gebracht omdat hij niet langer tegen de stress van zijn werk kon. Hij is naar eigen zeggen sinds begin 2015 herhaaldelijk met de dood bedreigd.
"Door de stapeling van dreigementen ben ik uit evenwicht geraakt'', aldus Van Delft, die ook betrokken was bij het onderzoek naar de bomaanslag op de 63-jarige Chris van Esch in Breda.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.