Justitie neemt lopende zaken onder de loep na 'fout' officier van justitie Lucas van Delft

6 februari 2016 om 11:03
nl
Justitie bekijkt voor iedere lopende strafzaak of er maatregelen moeten worden genomen nadat een bekende officier van justitie in West-Brabant onder valse naam melding maakte van dreigementen. Het gaat om een man die namens het Openbaar Ministerie het woord deed in de grootste misdaadzaken van de provincie.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De man, Lucas van Delft, heeft mogelijk onder een valse naam melding gedaan dat criminelen hem misschien om het leven wilde brengen. Tegen hem loopt nu een strafrechtelijk onderzoek. Justitie verdenkt hem van ambtsdwang, oftewel het in gebreke blijven in het uitoefenen van zijn werk.
Van Delft is niet de minste officier van onze provincie. Tenminste acht jaar lang is hij belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad. Zoals de moord op Rudi Schouten in Breda. Maar ook de koelbloedige grensmoordzaak en een mishandeling door een Satudarah-lid.
Met de dood bedreigdTegenover NRC, dat vrijdag als eerste met het verhaal naar buiten kwam, erkende Van Delft zijn fout. Hij zei dat hij niet meer tegen de stress van zijn werk kon. Naar eigen zeggen werd de officier van justitie sinds begin vorig jaar herhaaldelijk met de dood bedreigd.
In het artikel gaat de 43-jarige Van Delft uitvoerig in op zijn werk. Hoe hij door handlangers van verdachten in de zaak-Van Laarhoven tot in een hotel werd gevolgd, geobserveerd en gefotografeerd. En hoe hij na een bomaanslag op een 63-jarige man in Breda tussen de stukken vlees stond.
Tip uit het criminele milieu"Toen dacht ik: dat gaat mij dus ook overkomen. Dat heeft me over de rand geduwd", zo zegt hij tegenover de krant. En dus nam Van Delft, vader in een gezin met twee kinderen en sinds 1998 werkzaam bij het OM, de stap om melding te maken bij de politie.
Hij was zo bang dat Van Delft onder een valse naam handelde. Toen bekend werd dat hij het was die de politie in seinde, bleek ook dat Van Delft een tip had gekregen uit het criminele milieu. Tot op de dag van vandaag wil hij de naam van de tipgever niet noemen. Hij wil zijn tipgever beschermen. Justitie onderzoekt of hij de waarheid spreekt.
Ook gezin niet veiligVan Delft was 2,5 maand ondergedoken op geheime locaties. Ook zijn gezin mocht niet meer thuis blijven wonen. Nu mag hij voorlopig niet meer als officier van justitie werken, maar Van Delft hoopt wel ooit terug te keren om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de misdaad'.
Justitie laat tegenover Omroep Brabant weten dat het onderzoek naar Van Delft geen gevolgen heeft voor de afgelopen strafzaken, waarbij hij betrokken was. "Tenzij advocaten aangeven dat ze hun twijfels hebben over de zaken. Bij de lopende onderzoeken zetten we andere officieren op de zaken", aldus woordvoerster Martine Pilaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.