Omstreden officier Lucas van Delft 'ontving wel degelijk doodsbedreigingen'

6 februari 2016 om 15:45
nl
De geschorste officier van justitie Lucas van Delft heeft wel degelijk meerdere doodsbedreigingen gekregen. Dat zegt zijn advocaat Taco van der Dussen tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek naar Van Delft begonnen. De officier deed bij de politie onder een valse naam melding van een doodsbedreiging aan zijn adres. Die melding stond volgens de advocaat van Van Delft niet op zichzelf.
LEES OOK: Justitie neemt lopende zaken onder de loep na 'fout' officier van justitie Lucas van Delft
Valse naamVolgens de advocaat kreeg de vooraanstaande officier in West-Brabant meerdere doodsbedreigingen. Op zijn huisadres waar hij woont met zijn vrouw en twee kinderen, kreeg hij een brief met de tekst 'R.I.P', wat staat voor rust in vrede.
Daarnaast werd hem op een andere manier duidelijk gemaakt dat hij binnenkort 'een ei onder zijn auto zou vinden'. Volgens advocaat Van der Dussen verwezen de bedreigers daarin naar een handgranaat die ze onder zijn auto zouden gooien.
Bommelding was druppelToen de officier een tijd later 's nachts bij een bommelding op het Thorbeckeplein in Breda aankwam en een slachtoffer opengereten op de grond zag liggen, werd het hem te veel.
''Hij zag brokken vlees op de grond, een onderbeen los van het lichaam en hij stond letterlijk op weefsel. Hij bedacht zich dat hij zo ook zou kunnen eindigen en deed een dag later onder een andere naam melding van een bedreiging aan zijn adres. Daar heeft hij veel spijt van. Maar door wat hij meemaakte en een hoge werkdruk heeft hij de dingen gedaan zoals hij ze heeft gedaan'', aldus Van Delfts advocaat.
Van Delft zit sinds drie maanden in overspannen toestand thuis. Volgens zijn advocaat gaat het nu redelijk goed met hem. ''Maar het knaagt dat hij zijn baas niet kan vertellen uit welke hoek de bedreigingen komen. Dat weet hij namelijk wel via via, maar hij kan er gewoon niets over kwijt, omdat zijn tipgever dan zijn leven niet zeker is. Het is een moeilijk dilemma.”
Advocaten eisen spreekverbodNa de meldingen onder een valse naam van Van Delft bekijkt justitie nu voor iedere lopende strafzaak afzonderlijk of er maatregelen moeten worden genomen. De advocaten van Johan van Laarhoven willen dat de geschorste officier van justitie Lucas van Delft een spreekverbod krijgt.
Aan NRC beschrijft Van Delft vrijdag hoe hij door handlangers van verdachten in de zaak-Van Laarhoven tot in een hotel werd gevolgd, geobserveerd en gefotografeerd. “Van Delft vindt blijkbaar alles geoorloofd om zijn eigen reputatie te redden”, aldus de advocaten van Van Laarhoven.
“Het zet Johan van Laarhoven zonder enige onderbouwing weg als crimineel. Het is niet alleen beter voor Johan van Laarhoven, maar ook beter voor zichzelf als Van Delft zich voorlopig beroept op zijn zwijgrecht.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.