The Grass Company-oprichter Johan van Laarhoven doet aangifte tegen geschorste officier van justitie

7 februari 2016 om 19:23
nl
Advocaat Gerard Spong doet namens de veroordeelde Tilburgse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven aangifte tegen de onlangs geschorste officier van justitie, Lucas van Delft. Van Delft klapte in de media uit de school over lopende onderzoeken en had dat volgens Spong niet mogen doen.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

"Zonder enige dagvaarding op tafel maakt hij reeds bekend dat mijn cliënt zich aan allerlei misdrijven schuldig heeft gemaakt. Nou, dat is nog helemaal niet bewezen", zo licht de strafpleiter in een gesprek met Omroep Brabant kort toe.
Geheimhouding mogelijk geschondenSpong doet namens Van Laarhoven aangifte, omdat Van Delft zich niet zou hebben gehouden aan zijn geheimhouding. Dat hij ook aangifte doet vanwege smaad, zoals De Volkskrant schrijft, bestrijdt Spong voorlopig. "Dat bekijken we nog."
Komende week moet volgens Spong duidelijk worden wat de eventuele gevolgen van de aangifte zijn. Hierop wil de bekende advocaat in het kader van het onderzoek nog niet vooruitlopen.
LEES OOK: Justitie neemt lopende zaken onder de loep na 'fout' officier van justitie Lucas van Delft
Werk werd hem te veelLucas van Delft is een bekende officier van justitie. Tot hij werd geschorst, was hij acht jaar lang belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad. Behalve de zaak-Van Laarhoven was hij bezig met de moord op Rudi Schouten in Breda, de koelbloedige grensmoordzaak en een mishandeling door een Satudarah-lid.
In een interview met NRC Handelsblad bekende de officier dat het werk hem, na een bomaanslag in Breda, te veel werd. "Hij zag brokken vlees op de grond, een onderbeen los van het lichaam en hij stond letterlijk op weefsel. Hij bedacht zich dat hij zo ook zou kunnen eindigen en deed een dag later onder een andere naam melding van een bedreiging aan zijn adres. Daar heeft hij veel spijt van'', aldus zijn advocaat tegen Omroep Brabant.
LEES OOK: Omstreden officier Lucas van Delft 'ontving wel degelijk doodsbedreigingen'
'Niets waar van achtervolging'In het interview met NRC vertelde de officier van justitie ook dat hij in Thailand werd achtervolgd door vermeende handlangers van Van Laarhoven. Volgens Spong is daar 'helemaal niets van waar'. De advocaat onderzoekt nog of dit gevolgen kan hebben.
Johan van Laarhoven werd eind vorig jaar in Thailand veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij met de verkoop van softdrugs in zijn Brabantse coffeeshops van The Grass Company heeft verdiend. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar, en moet daarvan zeker twintig jaar uitzitten. Van Laarhoven gaat in beroep.
LEES OOK: Advocaten van Johan van Laarhoven willen rechercheurs en officier van justitie onder ede horen
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=8FyJLrNNF6Q]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.